Erdődy palota

Erdődy palota

A Magyar Királyság nyugati határszélén épült, nagy múltú Pozsonyt a középkorban zömmel német, kisebb részben magyar polgárok lakták. A korábban nem különösebben kiemelkedő város akkor szerzett országos jelentőséget, amikor a 16. század közepén a törökök elfoglalták az ország korábbi központját. Ekkor helyezték a biztonságosabb – és Bécshez, a Habsburg-házi magyar királyok valódi székhelyéhez közeli – Pozsonyba a legfőbb kormányszerveket, itt működött az országgyűlés, itt koronázták a királyokat. Ezzel a város az ország egyik fontos gazdasági, kulturális, vallási és oktatási központjává vált. A fallal körülvett óvárosban, különösen a béke beköszöntével, a 18. században számos Habsburg-párti magyar főúr és egyházi főméltóság építtetett látványos, státusszimbólumnak számító, emeletes, barokk, vagy klasszicista palotát – a leggazdagabbak akár többet is.
Ezek egyike, a Ventur utca elején, saroktelken álló, gyönyörű Erdődy-palota, melyet Erdődy György országbíró építtetett 1770-ben, barokk stílusban, Mathias Walch tervei alapján. A három korábbi, középkori ház telkére épült, a szabálytalan saroktelekhez alkalmazkodó alaprajzú palota háromszintes. magas barokk manzárdos tetőzetébe, annak 20. századi beépítése során további két szintet alakítottak ki. A Ventur utcára néző, szimmetrikusan szerkesztett, 11 tengelyes, reprezentatív főhomlokzatot a 2. és 3. szintet összekötő, kompozit fejezetes óriás pilaszterek tagolják. A háznak három, kőkeretes kapuja is néz a Ventúr utcára, melyeken belépve kocsiáthajtóba, majd az udvarra juthatunk.
A palota 2003-ban jelentős felújításon esett át. Napjainkban bár, kávézó várja a vendégeket, ahol eredeti Andy Warhol festmények díszítik a falakat. Itt található Szlovákia legnagyobb borszaküzlete is, körülbelül 400 fajta borkülönlegességgel. A földszinten diszkó található, valamint transzformátor állomás is, mely az Óváros áramellátását biztosítja. Szintén itt található Szlovákia legnagyobb bárja is, mely 15 m hosszúságú beton öntvény.

Pontos helyszín, címVentur utca 1. - Ventúrska 1.
Készíttető neveErdődy György országbíró