Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2023. szeptember 22.

Erdődy palota

Erdődy palota

A Magyar Királyság nyugati határszélén épült, nagy múltú Pozsonyt a középkorban zömmel német, kisebb részben magyar polgárok lakták. A korábban nem különösebben kiemelkedő város akkor szerzett országos jelentőséget, amikor a 16. század közepén a törökök elfoglalták az ország korábbi központját. Ekkor helyezték a biztonságosabb – és Bécshez, a Habsburg-házi magyar királyok valódi székhelyéhez közeli – Pozsonyba a legfőbb kormányszerveket, itt működött az országgyűlés, itt koronázták a királyokat. Ezzel a város az ország egyik fontos gazdasági, kulturális, vallási és oktatási központjává vált. A fallal körülvett óvárosban, különösen a béke beköszöntével, a 18. században számos Habsburg-párti magyar főúr és egyházi főméltóság építtetett látványos, státusszimbólumnak számító, emeletes, barokk, vagy klasszicista palotát – a leggazdagabbak akár többet is.
Ezek egyike, a Ventur utca elején, saroktelken álló, gyönyörű Erdődy-palota, melyet Erdődy György országbíró építtetett 1770-ben, barokk stílusban, Mathias Walch tervei alapján. A három korábbi, középkori ház telkére épült, a szabálytalan saroktelekhez alkalmazkodó alaprajzú palota háromszintes. magas barokk manzárdos tetőzetébe, annak 20. századi beépítése során további két szintet alakítottak ki. A Ventur utcára néző, szimmetrikusan szerkesztett, 11 tengelyes, reprezentatív főhomlokzatot a 2. és 3. szintet összekötő, kompozit fejezetes óriás pilaszterek tagolják. A háznak három, kőkeretes kapuja is néz a Ventúr utcára, melyeken belépve kocsiáthajtóba, majd az udvarra juthatunk.
A palota 2003-ban jelentős felújításon esett át. Napjainkban bár, kávézó várja a vendégeket, ahol eredeti Andy Warhol festmények díszítik a falakat. Itt található Szlovákia legnagyobb borszaküzlete is, körülbelül 400 fajta borkülönlegességgel. A földszinten diszkó található, valamint transzformátor állomás is, mely az Óváros áramellátását biztosítja. Szintén itt található Szlovákia legnagyobb bárja is, mely 15 m hosszúságú beton öntvény.

Kategóriaépület, építmény
TelepülésPozsony [Bratislava]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS48.142069, 17.106254
Pontos helyszín, címVentur utca 1. - Ventúrska 1.
Készítés időpontja1770
Készíttető neveErdődy György országbíró
LétrehozóMathias Walch építész
Készítés céljának ismert okalakás
Gondozását felügyeli-
Forrásinformációkhttp://www.muemlekem.hu/hatareset/Erdody-palota-Pozsony-2277 * http://www.posonium-a-z.sk/gyalogos-varosnezes-pozsonyban/
Rövid URL
ID10071
Módosítás dátuma2015. december 14.
Erdődy palota
Erdődy palota
Erdődy palota
Erdődy palota
Erdődy palota

Hibát talált?

Üzenőfal