Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2023. június 8.

Pálffy palota

Pálffy palota

A Pálffy-család számos tagja rendelkezett saját palotával Pozsonyban. Az Úri utcában álló palotájuk telke igen érdekes történeti múlttal rendelkezik. Az itt 1981-87. között folytatott ásatások többek közt egy kelta település nyomait (Kr. e. 1. század) szórványos római leleteket és 9-10. századi szláv sírokat találtak. Megállapították hogy az itt álló épület legelső periódusa Árpád-kori, a 13. század elejéről való. Az épület pinceszintjén és földszintjén megtalálták egy kápolnával is rendelkező, gótikus palota nyomait a 15. századból. A helyreállítást követően ennek egyes elemeit be is mutatták, így ma is láthatóak.
A 17-18. században is átépített, két emeletes, nyeregtetős, utcafronton, zárt sorú beépítésben álló ház Pozsony vármegye székhelye és megyegyűléseinek helyszíne volt. Mikor a vármegye székhelye az 1850-es évek közepén máshová költözött, a gróf Pálffy-család, akik Pozsony vármegye örökös főispáni címét viselték, a házat kései klasszicista stílusban átalakították, létrehozva annak mai képét. „Id. gr. Pálffy János palotája nagyértékű műkincseket tartalmaz, főleg híres olasz és németalföldi mesterektől származó festményeket.“ (Ortvay T.)
Az épületben, annak 1980-as években zajló rekonstrukcióját követően Pozsony Város Galériája működik.

Kategóriaépület, építmény
TelepülésPozsony [Bratislava]
Besorolásországos
Létezéslétező
Állapot
GPS48.142212, 17.107149
Pontos helyszín, címSzilágyi Dezső utca 19. (korábban Úri utca - Herrngasse) - Panská ulica 19.
Készítés időpontja14-15. század
Készíttető neveismeretlen
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert oka-
Gondozását felügyeliPozsony város
ForrásinformációkDr. Ortvay Tivadar: Pozsony város utcái és terei, A város története utca – és térnevekben, Pozsony, 1905, Wigand F. K. Könyvnyomdája, 517. oldal. * http://muemlekem.hu/hatareset/Palffy-palota-Pozsony-2272
Rövid URL
ID11234
Módosítás dátuma2016. február 19.
Pálffy palota
Pálffy palota
Pálffy palota
Pálffy palota

Hibát talált?

Üzenőfal