Oroszlános szökőkút Pozsonyban

A kút több, egykor különálló, nem összeillő faragvány egybeillesztésével létrehozott alkotás.
Legidősebb darabja a szökőkút központi oszlopának tetején lévő, ágaskodó oroszlán, amely Pozsony város címerét tartja. Az ismeretlen kőfaragó által,1592-ben készített alkotás eredetileg a pozsonyi Ferencesek teréről származik, ahol egy – ma már nem létező – városi ivókút része volt. Innen elmozdítva, az 1930-as években egyesítették mai talapzatával, ami nem más, mint egy kőből faragott, 17. századi, barokk oszlop, rajta több, 18-20. századi felújítást emlegető felirattal. E darab eredetileg az esztergomi érsekek híres, kiemelkedő kerttörténeti jelentőségű, de ma már szintén nem létező, beépült, pozsonyi kertjéből származik.
A szökőkút mai alját képező vízmedence a 20. században készült. A jelenleg látható oroszlán szobor egy másolat. Eredetije a Városi Múzeumban van.

GPS48.144895, 17.111667
Pontos helyszín, címKenyérpiac tér - 1879-től Vásár tér (ma Szlovák Nemzeti Felkelés tere) - Námestie SNP
Készítés céljának ismert okaivókút
FeliratRENO / VIRT / 1749 // RENO / VATUM / 1987