Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2024. július 14.

Aspremont nyári palota

Aspremont nyári palota

Az egy emeletes, szimmetriára törekvő, barokk alkotás a telek északi szélén, utcafronton áll, az utca ívét követő, többször tört tengelyű alaprajzzal. Az épület egyik legszebb része a gazdagon díszített, későbarokk stílusú Szent Kereszt-kápolna. Vörös és fehér márványból készült oltárán nagy méretű festmény ábrázolja Krisztus keresztre feszítését.
Ortvay Tivadar szerint a Kórház „utca alsó végén van a gróf Aspremont – féle uri palota nagykiterjedésű kerttel, gyönyörű gesztenye- és sok gyümölcsfával. A palota jobb szárnya az Erzsébet-, a kert a Pray- és a Mező-utcába terjed. A palota helyén eredetileg gazdasági épületek, szántóföldek és kertek voltak s a magyar-óvári főhercegi uradalom tulajdonához tartoztak. 1769. Április 8-ikán megszerezte e birtokot 44,000 rhenusi frton és 240 csász. aranyon Golbert János a Sz. római birodalom aspremonti, rekheimi- és lindeni grófja és annak neje Woldenstein – Trostburg Franciska grófnő, kinek nevére a vétel 1769. Ápr. 29-én telekkönyvileg átiratott. Az uj tulajdonos, Aspremont gróf építette aztán a terjedelmes palotát (1770-benTallher József tervei szerint.) s hogy még 1781-ben is az ő kezén volt, bizonyítja Korabinsky, ki ez évben kiadott művében a palotát nevezett gróf tulajdonának mondja. Nemsokára ezután a palota és kert herceg Esterházy birtokába ment át, ki a palotában több ízben ragyogtatta fényes udvarát. Haydn József többször játszott a hercegi zenekarral e palotában 1790-ig. A herceg anyagi viszonyainak megzavarodásával az ötvenes években palota és kert mint jövedelmet nem hajtók eladásra jutottak. Azt bútorostúl s berendezéstül 50ezer forinton Schiftbeck Károly gazdag pozsonyi magánzó vette meg olyképen, hogy vételár fejében fizessen azonnal 14 ezer frtot, egy év multán 12 ezret, a hátralevő részt pedig 12 év alatt, évi 2 ezer kamatozatlan forintot. Schiftbeck az összes épületeket lakásokká adaptáltatta az eredeti építmények lehetőleges kimélésével s ezzel a palotát annyira jövedelmezővé tette, hogy azt fenntarthatta. Halála után nejére Schiftbeck Katalinra szállott a birtok s ő azt egészében fenntartotta. Az özvegy után örökségképen unokahúgára, Stabwasser Máriára szállott át az egész, ki a Marhavásártér-felé még nagy bérházat épített a palotához. A kert mint disz- és veteményes konyhakert és gyümölcsös jó karban tartatik. Mikor Tréfort Ágoston vallás- és közoktatási miniszter a pozsonyi egyetem felállításával a 70-es években komolyan foglalkozott, a palotát és a házhoz tartozó kertet (a mai Medikus-kertet) az orvosi fakultás számára akarta megszerezni, szemben lévén a nagy országos kórház, de a követelt 1 milliónyi vételárt sokallva, a vételtől elállott. A kert előbb-utóbb mindenesetre parcellirozásra kerül, mert területe igen alkalmas az ez irányban fejlődő városnak uj utcákkal való kiépítésére.”
A palotában ma a pozsonyi Komensky Egyetem Gyógyszerészeti Karának Dékáni Hivatala működik.

Kategóriaépület, építmény
TelepülésPozsony [Bratislava]
Besorolásországos
Létezéslétező
Állapotfelújításra szorul
GPS48.150507, 17.117883
Pontos helyszín, címKórház utca 24. - Špitálska ulica 24.
Készítés időpontja1770
Készíttető neveAspremont János Gobert
LétrehozóTallher József építész
Készítés céljának ismert okanyári lakhely
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkDr. Ortvay Tivadar: Pozsony város utcái és terei, A város története utca - és térnevekben, Pozsony, 1905, Wigand F. K. Könyvnyomdája, 268-270. oldal. * http://www.muemlekem.hu/hatareset?id=1434
Rövid URL
ID10647
Módosítás dátuma2016. január 28.
Aspremont nyári palota
Aspremont nyári palota
Aspremont nyári palota
Aspremont nyári palota
Aspremont nyári palota
Aspremont nyári palota
Aspremont nyári palota
Aspremont nyári palota
Aspremont nyári palota

Hibát talált?

Üzenőfal