Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője
2022. október 1.

Liszt Ferenc mellszobra

Liszt Ferenc mellszobra

A pozsonyi belváros szívében, az Urak utcája nyugati végén kialakult, a 18. század végéig temetőként használt, kis teresedésről egy, a középkori városfal nyomvonalát követő támfal közepén épült lépcsőn juthatunk fel a Szent Márton dóm déli homlokzatához. E kőlépcsőt két oldalról 1-1, a terecske sarkaiba húzódott, növényzettel már majdnem teljesen eltakart bronz mellszobor határolja.
A lépcsőtől keletre álló szoboralak a világhírű zeneszerzőt, a Pozsonyhoz életének ezer szálával kötődő, zongorista karrierjét kilenc évesen itt kezdő Liszt Ferencet ábrázolja – idős korában, fedetlen fővel, jellegzetes félhosszú hajviseletében, szétnyitott hajtókájú kabátban. Az öntött bronzszobor Tilgner Viktor alkotása.
Külön figyelmet érdemel a szobor előtti kis kertecskét határoló fémrács, amely tulajdonképp egy kottát formáz: Liszt híres Koronázási miséjének első öt taktusát ábrázolja. Ennek helyi aktualitása az, hogy a művet a budapesti ősbemutató után itt, a pozsonyi dómban játszották el másodszor 1884. február 25-én, Heiller Károly püspök, belvárosi plébános és az Egyházzenei Egylet elnökének ötven éves papi jubileumán, ahol maga Liszt vezényelt.
Liszt Pozsonyhoz fűződő kapcsolatáról, pozsonyi hangversenyeiről Csehi Ágota: Liszt Ferenc és Erkel Ferenc művészete Pozsonyban című összeállításából tudhatunk meg többet.
Ugyanilyen Liszt-szobor van Sopronban is. A felállítási dátumok szerint a pozsonyi egy évvel későbbi. A mellszobor Liszt születésének 100. évfordulója alkalmából került a Dóm előtti parkba 1911-ben.

Kategóriaszobor, emlékmű, emléktábla
TelepülésPozsony [Bratislava]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapot
GPS48.141860, 17.105414
Pontos helyszín, címSzékesegyház tér (ma Rudnay tér) - Rudnayovo námestie
Készítés időpontja1911
Készíttető neveismeretlen
LétrehozóTilgner Viktor
Készítés céljának ismert okaemlékezetmegőrzés
FeliratLISZT
Gondozását felügyeliönkormányzat
Forrásinformációkhttp://www.muemlekem.hu/hatareset/Liszt-Ferenc-mellszobra-Pozsony-1632 * https://www.kozterkep.hu/~/20301/Liszt_Ferenc_mellszobor_Pozsony_1911.html
Rövid URL
ID9825
Módosítás dátuma2015. november 30.
Liszt Ferenc mellszobra
Liszt Ferenc mellszobra

Hibát talált?

Üzenőfal