A Pozsonyi főpályaudvar

A Pozsonyi főpályaudvar egy vasúti átmenő pályaudvar. Az első fogadóépület 1848-ban készült el a Bécs–Pozsony és Břeclav–Pozsony (az 1848-as épület ma a vasúti rendőrség székhelye). 1871-ben a Budapest–Érsekújvár–Pozsony–Marchegg-vasútvonal megépülésével párhuzamosan új épület készült az eredetitől 300 m-re északra. Ez elé 1987-ben egy nagy, félbevágott nyolcszög alakú, üvegkupolás fogadótermet húztak, amelyet a népnyelv „Üvegháznak” nevez. A pályaudvar kapacitását a vasúti forgalom növekedése rég meghaladta, de a hegyek miatt szűk helyen lévő állomást nem lehet bővíteni. A túlterheltség rendszeresen késéseket okoz a szomszédos Pozsony-Újváros és a Pozsonyligetfalu állomásokon. Napjainkban regionális és nemzetközi forgalmat is lebonyolít. Vonatok indulnak innen Budapest, Bécs, Prága és Ostrava felé. A pályaudvar előtti teret 2012-ben Liszt Ferencről nevezték el. A város vezetői az autóbusz-, trolibusz- és villamos-végállomásokkal zsúfolt tér átépítését tervezik, a terv az „Üvegház” lebontását is tartalmazza.

Pontos helyszín, címLiszt Ferenc tér 1. - Námestie Franza Liszta 1.
Készítés időpontja1848 és1871