Zichy palota

Zichy palota

A Ventur (Ventúrska) és a Pázmány (Prepoštská) utca sarkán elegáns, szigorúan klasszicista homlokzatával emelkedik ki a Zichy-palota.
Az utcafronton, zárt sorú beépítésben álló, szabálytalan négyszög alaprajzú, három szintes, belül udvart közrezáró palotát Zichy Ferenc építtette 1775-ben, klasszicista stílusban. Az építkezéskor felhasználták a korábban itt állt gótikus polgárház részleteit. A Ventúr utcára néző, szimmetrikusan szerkesztett, szigorú homlokzat 12 tengelyes. A ház szimmetriatengelyében sekély, négy tengelynyi szélességű rizalit lép előre. Ennek közepén helyezkedik el a kapu. Fölötte, az első emeleten négy tengelynyi hosszúságban erkély ugrik az utca fölé, kovácsolt vas ráccsal. A rizalitot hatalmas, a főpárkány fölé emelkedő timpanon koronázza. A kapun és a kocsiáthajtón keresztül az udvarra jutunk, melyet középen szökőkút díszít.
Az 1980-as években helyreállított épületben boltok és étterem működik, de tartanak itt koncerteket és egyéb előadásokat is.

Pontos helyszín, címVentur utca 9. - Ventúrska ulica 9.
Készíttető nevegróf Zichy Ferenc