Spányi Irma sírja

Spányi Irma sírja

“Spányi Irma énekművésznő, Pozsonyban született 1860-ban. Apja; Károly ügyvéd, 48-as honvéd őrnagy, meghalt 1886 ápr. 16-án. Irma első kiképeztetését Kray-Wenckheim bárónő pártfogásának köszönhette, majd a Nemzeti Színház taníttatta Bécsben, Passy-Cornet Adél asszonynál. Altista volt, de a mezzoszoprán magasságot is győzte; mint Pamina („Varázsfuvola), debütált a Nemzeti Színházban, 1880. aug. 17-én. Néhány évi szerződés után már csak mint vendéget láttuk a Magyar Kirrályi Operaházban: 1887. szept. 18-ától dec. 1-ig.
Szerepei: Maffio Orsini („Borgia Lucrezia), Amneris („Aida), Sába királynője, Azucena („Troubadour), Fides („Próféta); és 1888. szept. 20.- okt. 7.: Recha („Zsidónő), Fides, Ortrud („Lohengrin). Ezután Német-, Angol-, Olasz- és Franciaországban énekelt; már 1886. dec. havában Triestben, 1887. ápr. havában a milanói Scalában, júl. havában a londoni Covent Gardenben, 1888. jan. havában Genuában, ápr. havában Bolognában, dec. havában Parmában, 1889 tavaszán Rómában, 1890-91-ben Moszkvában és Szentpétervárott énekelt a Panaje – színházban; nov. havában a londoni Covent-Gardenben, 1892-ben Olaszországban; 1894. okt. havában Torinoban; 1898 márc. 8-án és 12-én a M. Kir. Opera vendége, (Amneris és Carmen) ekkor is Olaszországból jött meg. 1899-ben a párizsi Nouveau Théátre-ben Brangaenét énekelte (Tristan et Iseult.) A New Yorki Metropolitan Opera meghívását családi okokból kénytelen volt lemondani. Énekes pályafutását követően Pozsonyba tért vissza. 1926-ban megjelentek önéletrajzi írásai .
Spányi Irma Lenke nevű testvérhúga, (született 1864-ben) szintén a szinitanodát végezte. 1883. szept. 27-én és 29-én a Népszínházban vendég [Elza (Furcsa háború) és Broniszlava (Koldusdiák)], a vidék első énekesnője lett: 1883-ban Szegeden, Nagy Vincénél, nyári évadban Nagyváradon, 1884-ben Debrecenben, Aradi Gerőnél, aztán Krecsányinál, 1886-ban Aradon, hol 1887. okt. 4.-én szerelmi csalódásban önkezével vetett véget életének. Somló Sándor búcsúztatta.”
Spányi Irma és szülei földi maradványai a temető I./2- es szektorában nyugszanak.

Pontos helyszín, címSzent András temető - Pray utca - Ondrejský cintorín - Ul. 29 augusta
Készíttető neveSpányik család
FeliratSpányik / Károly / 1820-1886 / Spányik / Károlyné / 1832-1913 / Irma de Spányi / 1860-1932.
Gondozását felügyeliismeretlen
Forrásinformációkhttp://mek.niif.hu/08700/08756/html/szocikk/w/30/30935.htm - Spányi Irma és Lenke - Magyar Színművészeti Lexikon (1929-1931, szerk. Schöpflin Aladár)
pozsony-spanyi-irma-sirja (4)
pozsony-spanyi-irma-sirja (5)