Rázga Pálné sírja

Rázga Pálné sírja

Rázga Pál özvegye, férje kivégzése után méltatlan sorsra jutott. Öt gyermekével, három fiával és két lányával teljes létbizonytalanságban tengődtek, az evangélikus hívek, magánszemélyek adományaiból tartották fenn magukat. Később a fiúk a mai Magyarországra távoztak, a két lány, Pauline és Matild édesanyjukkal maradtak és egy fellelt adat szerint 1906-ban az egyház menházában éltek.
Az özvegyet és egyik lányát a férj sírjától nem messzire közös sírban temették el. A sír fölé emlékművet, sírkövet is emeltek, rajta német nyelvű szöveggel. A sírra néhány évvel ezelőtt a Pozsonyi Casinó lelkes tagjai találtak rá, amikor a pozsonyi születésű szobrászművész, Rigele Alajos pozsonyi szobrainak, emlékeinek feltárása céljából sétáik során eljutottak a Kecske-kapui temetőbe is, ahol a művésztől származó több síremlék található. Akkor, bár már erősen benőtte a borostyán, a bokrok, a gaz, de állt a síremlék, olvasható volt rajta a név, a felirat, így azonosították be, hogy a vértanú lelkész özvegyének sírját találták meg.
Pár év múlva a sírkő már darabjaira hullott, egyes részei a sír körül, a bokrok alján hevertek. A Pozsonyi Casinó tagjai, Gabron Éva és az azóta elhunyt Szíjjártóné Nagy Ilonka azonban a megmaradt talapzatra minden évben október 6-án virágot helyeztek. Aztán 2016-ban az özvegy iránti együttérzésből eredően elhatározták, hogy gyűjtést szerveznek és közadakozásból felújíttatják a sírt.
Frideczky János, a Casinó elnöke mindenben támogatta a kezdeményezőket, Nagy Ildikó, a Casinó tagja pedig számtalan alkalommal, valamennyi pozsonyi rendezvényen elmondta, mi a céljuk és mindenkit buzdított, hogy lehetőségei szerint, ha csak pár euróval is, de járuljon hozzá ügyükhöz. Majd Nagy Olivér, Alsószeli evangélikus lelkész intézte a hivatalos engedélyeket és kéréssel fordult a Magyarországi Evangélikus Egyházhoz, hogy a munkálatokhoz még hiányzó összeget megkérvényezze.
A közadakozásból összegyűlt mintegy 2000 eurót aztán a Magyarországi Evangélikus Egyház kiegészítette és megkezdődhettek a munkálatok, amelyek október 6-ára befejeződtek. A pozsonyi hivatalos, az aradi vértanúk, illetve a szabadságharc pozsonyi mártírjai emlékezetének szentelt ünnepség keretében Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke megáldotta a felújított síremléket.

GPS48.147675, 17.098238
Pontos helyszín, címA kecskekapui evangélikus temető - bejárat a Báró Jeszenák János út felől - Šulekova ulica
Készítés időpontja1860 körül, felújítva 2018-ban
Készíttető neveRázga család - Pozsonyi Casinó
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratJohanna / Rázga / Pfarrerswitwe. / gest. 25.Okt.1854. / Und deren Tochter / Mathilde / Conrad / geb Rázga / gest. 19. März 1914.
Gondozását felügyeliPozsonyi Casinó
pozsony-razga-johanna-sirja (2)