Klimits Lajos emléktáblája

Klimits Lajos (Somorja, 1884. augusztus 23. – Pozsony, 1951. június 2.) magyar költő. Vallásos és nemzeti érzésű versei a hagyományos nép-nemzeti irányzathoz kötődtek.
Klimits Lajos jogász, köztisztviselő, költő Somorján született 1884. augusztus 23-án. Apja Károly cipész és csizmadia mester volt. A kereskedelmi akadémia elvégzése után köztisztviselő lett a pozsonyi városházán. Végigharcolta az első világháborút. Görznél és Doberdónál megsebesült. Egyetemi tanulmányait Pozsonyban az Erzsébet Tudományegyetem jogi karán kezdte, majd Pécsett folytatta, ahol a jog- és államtudományok doktorává avatták 1926-ban. A háborúból való visszatérése után ismét a pozsonyi városházán dolgozott 1945-ig. A háború után mint sok magyart a Beneš-dekrétumok alapján elbocsájtották az állásából, és kirendeltségi parancs alapján neki is el kellett hagyni lakhelyét 100 km-re a várostól, családjával együtt. Nagyon nehéz körülmények között túlélte ezt az időszakot, feleségével és öt gyermekével, állampolgárság, jövedelem és támogatás nélkül. 1948-tól haláláig a pozsonyi adóhivatalban dolgozott.
Klimits Lajos dr. közismert költő Közép-Európában, Magyarországon, Csehországban és Ausztriában, de főleg Szlovákiai magyar kultúrának volt képviselője. Versei megjelentek az akkoriban ismert újságokban, például: Somorja és vidéke, Csallóköz, Prágai Magyar Hírlap, Palota Újpest, Pestvidéki Újság, Pesti Hírlap, Képes Hét, Irodalom és művészet, Magyar Néplap, Presburger Zeitung, Katolikus figyelő, Új sziv, Zalamegyei Újság, Neues Wiener Journal, Esti Újság, Felsőcsallóköz és a magyar rádióban is.
Első versei még az első világháború előtt jelentek meg a Dunaszerdahelyen kiadott Csallóközi Lapok című újságban 1902-ben. A húszas évek végén már Szlovákia ismert és népszerű költője volt. Évkönyvekben, folyóiratokban publikált. Klimits Lajos a korabeli irodalmi, kulturális és társadalmi élet jeles személyisége volt. A Kisfaludi Társaságnak és a Gárdonyi Géza Társaságnak volt a tagja, a Petőfi Társaságnak 1944-ig főtitkára volt. Sok-sok irodalomi estén, felolvasáson, műsoros estén, rádióbeli szereplésen vett részt.
Kötetei:
Rohan az élet 1927, második kiadás 1928-ban
Kacagj Bajazzo! 1932
Hozsanna Néked! 1940

Az emléktáblát a Réz (volt Grössling) és Fürdő utcák kereszteződésében álló 17-es számú sarokházon találhatjuk.

Az emléktábla műszaki adatai:
– az emléktábla mérete: 440 mm x 340 mm, vastagság 20 mm
– az emléktábla anyaga: márvány VIZAG BLUE
– szöveg: gravírozási technikával valósult meg, ezüst betűtípussal: Times New Roman, szöveg és fordítások: PhDr. Eva Gálová
– elhelyezése: az épület homlokzata, az épület bejárata és a könyvesbolt bejárata között
– az emléktábla szövege két mutációban van: szlovákul a tábla tetején – magyarul a tábla alján található.

Pontos helyszín, címRéz utca - hajdan volt Grössling utca (Grösslinggasse) 17.- Medená ulica 17.
Készíttető nevecsaládi gyűjtésből, dr. Zoltán Mego, Klenova 11., Pozsony