Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2024. április 30.

A Szliacky-féle Mária Szíve-barlang

A Szliacky-féle Mária Szíve-barlang

A Szliacky-féle Mária Szíve-barlang a templom közelében, a Házaskai-temetőbe vezető úttal szemben, a 272. sz. ház előtti kiskertben áll. Képszekrényszerű szakrális építmény, melyet Szliacky András és felesége állíttatott körülbelül negyven évvel ezelőtt. Körbemenetkor régebben itt is megálltak a hívek. A vasból készült téglalap alakú szekrényt egy magas betontalapzaton helyezték el. A szekrény két oldalának és tetejének vaskereteiben üveglapok vannak. Az eleje ajtószerű, kinyitható. A hátsó rész félkörívesen végződő bemélyedésében áll a Mária-szíve szobor, körülötte fakereten villanyégőkkel. A szekrény teteje félköríves kiképezésű, horganyfedéllel ellátott. Ennek tetején egy ugyancsak horganyfedeles kis vaskereszt áll. A barlanghoz négy beton lépcsőfok vezet, két oldalán kék vaskorláttal. Mária hosszú kék palástban, fehér fátyolban áll előttünk, jobb kezét a szívén tarja, melyből fénysugarak áradnak, bal kezében három fehér liliomszál.

Kategóriaszakrális kisemlék
TelepülésLukanénye [Nenince]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapotfelújításra szorul
GPS48.144760, 19.253330
Pontos helyszín, címA templom közelében, a Házaskai-temetőbe vezető úttal szemben, a 272. sz. ház előtti kiskertben áll.
Készítés időpontja1970-es évek
Készíttető neveSzliacky András és felesége
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okaIsten dicsőségére
Felirat-
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkCsáky Károly: Fejezetek a Lukanényei (Házasnényei) Egyházközség múltjából és jelenéből, Lukanénye, 2014, 108-109. * Varga Emese, Ipolynyék, 2016.
Rövid URL
ID16495
Módosítás dátuma2017. március 11.
A Szliacky-féle Mária Szíve-barlang
A Szliacky-féle Mária Szíve-barlang

Hibát talált?

Üzenőfal