Nagytemető öreg részének központi keresztje

A Nagytemető öreg részének központi keresztje, illetve annak egylépcsős oszlopa egy betontalapzaton áll, rajta fehér márvány emléktábla az alábbi dedikációval: „Irgalmazz Jézus / hiszem a föltámadást és / az örök életet”. Az oszlopfőn látható az egyenes szárvégű, korpuszos műkő kereszt. A korpusz öntöttvas. Krisztus az ég felé tekint, kezei függőleges tartásban, lábfejei egymás mellett. A feszület helyén egykor egy fakereszt állt, a mait Szliacky Péter és neje (Hideg Mária nene) állíttatta. A feleség árván nőtt fel a faluban, s ezért hálából emelték a szakrális emléket (Juhász Pálné).

Pontos helyszín, címa nagytemetőben található
Készíttető neveSzliacky Péter és neje Hideg Mária nene
FeliratIrgalmazz Jézus / hiszem a föltámadást és / az örök életet
ForrásinformációkCsáky Károly: Fejezetek a Lukanényei (Házasnényei) Egyházközség múltjából és jelenéből, Lukanénye, 2014, 105. * Varga Emese, Ipolynyék, 2016.