Mihály-kereszt

Mihály-kereszt

A falu közepén, az egyik üzletközpontnál, ahol régebben Mihályék laktak, áll a Mihály-kereszt. Ez egyenes szárvégű szürkés műkő kereszt, amely kétlépcsős alapzatra helyezett oszlop tetején látható. Az oszlop fehér márványlapján ez a dedikáció olvasható: „Isten dicsőségére / állíttatta / MIHÁLY JÁNOS / és neje / FERENCSIK ERZSÉBET / 1972”. A keresztet öntöttvas korpusza fehér színű, az ágyéktakaró kék. A testrészek az előző korpuszéhoz hasonló helyzetben vannak. (Krisztus töviskoronás feje jobbra fordítva, a kezek függőleges tartásban, a lábfejek egymás mellett.)

TelepülésLukanénye [Nenince]
Pontos helyszín, címA falu közepén, az egyik üzletközpontnál található.
Készíttető neveMihály János és neje Ferencsik Erzsébet
FeliratIsten dicsőségére / állíttatta / MIHÁLY JÁNOS / és neje / FERENCSIK ERZSÉBET / 1972
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkCsáky Károly: Fejezetek a Lukanényei (Házasnényei) Egyházközség múltjából és jelenéből, Lukanénye, 2014, 103-104. * Varga Emese, Ipolynyék, 2016.
Mihály-kereszt
Mihály-kereszt