Pálházi-puszta keresztje

A Pálházi-puszta keresztje „Olyan, mint a plébániánál van a Kálvárián. Az öreg Urbán pap apja csinálta ezt is.” – mondta adatközlőm. (Juhász Pálné) Minden azonban egészen így van, hisz csak a tulajdonképpeni kereszt hasonlít az említetthez, s valószínűleg azt újította fel a plébános édesapja. A feszület egy háromlépcsős alapzat oszlopának díszes főjén áll. Az alapzat és az oszlop anyaga kő. Az utóbbi félköríves bemélyedésében egy fekete márványtáblán ez olvasható: „IHS / DICSÉRTESSÉK / A Jézus Krisztus / Mind Örökké / Amen / Építettem / Isten / Dicsőségére / Gyapjas Márton / 1935 Évben”. A felfelé keskenyülő oszlopfőn áll az INRI feliratos, egyenes szárvégű fakereszt, melyet díszített, a száraknál keresztalakzattal ellátott horganyfedél véd. A kereszten szürkésfehér vaskorpusz, kék ágyéktakaróval. Krisztus feje kissé jobbra s az ég felé fordítva. A lábfejek egymáson.

Pontos helyszín, címA falu délnyugati határában, a tó közelében található.
Készíttető neveGyapjas Márton
FeliratIHS / DICSÉRTESSÉK / A Jézus Krisztus / Mind Örökké / Amen / Építettem / Isten / Dicsőségére / Gyapjas Márton / 1935 Évben
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkCsáky Károly: Fejezetek a Lukanényei (Házasnényei) Egyházközség múltjából és jelenéből, Lukanénye, 2014, 106. *** Varga Emese, Ipolynyék, 2016.
lukanenye-palhazi-puszta-keresztje-1
lukanenye-palhazi-puszta-keresztje-3