2024. április 26.

A plébániától északra, a házasnényei határba, Pálháza felé vezető út jobb oldalán áll a Papkereszt. Valamikor eddig húzódott el a plébánia telke, s mint mondták: „ide jártak a papok imádkozni”. A keresztet 1974-ben idősebb Urbán lelkiatya apja újította fel. Ma egy magas négyzet alakú betonalapzaton, egy kisebb méretű kocka oszlopba helyezve látható az egyenes szárvégű fakereszt. Az oszlop félkörívesen végződő bemélyedésében az 1974-es évszám olvasható. Az öntött vaskorpusz szürkésfehér színű, ágyéktakarója kék. Az arc az ég felé fordított, a kezek széttárva, lábfejek egymás mellett. A kereszt tetején háromszögdíszekkel ellátott félköríves horganyfedél van, oszlopa pedig egy alacsony vaskerítéssel van körülvéve.

GPS48.142583, 19.246267
Pontos helyszín, címA plébániától északra, a házasnényei határban, Pálháza felé vezető út jobb oldalán áll.
Felirat1974
Gondozását felügyelilukanényei egyházközség
ForrásinformációkCsáky Károly: Fejezetek a Lukanényei (Házasnényei) Egyházközség múltjából és jelenéből, Lukanénye, 2014, 106-107. * Varga Emese, Ipolynyék, 2016.
Papkereszt
Papkereszt