Nemcsok Jánosné keresztje

A Bátorfalu felé vezető út jobb oldalán, a 137. számú ház előtti kiskertben látható a Nemcsok Jánosné keresztje, az INRI feliratos, vaskorpuszos műkő feszület. Kétlépcsős alapzaton áll a téglalap alakú oszlop, melynek teteje oszlopfővel van ellátva. Azon, egy négyzet alakú műkövön áll a legömbölyített szárvégű kereszt. Az oszlopon ez a felirat olvasható: „Így szerette / Isten / a világot”. A dedikáció felett egy porcelán Krisztus-fej látható. Az öntöttvas korpusz szürkésfehér, rajta sötétbarna ágyéktakaró. Krisztus töviskoronás feje jobbra fordítva, a kezek függőleges tartásban, a lábfejek egymás mellett. A keresztet férje halála után állíttatta 1983-ban özv. Nemcsok Jánosné.

GPS48.144723, 19.266264
Pontos helyszín, címA Bátorfalu felé vezető út jobb oldalán, a 137. számú ház előtti kiskertben látható.
Készíttető neveNemcsok Jánosné
FeliratÍgy szerette / Isten / a világot
Gondozását felügyeliNemcsok Jánosné
ForrásinformációkCsáky Károly: Fejezetek a Lukanényei (Házasnényei) Egyházközség múltjából és jelenéből, Lukanénye, 2014, 103. * Varga Emese, Ipolynyék, 2016.
lukanenye-nemcsok-janosne-keresztje-5
lukanenye-nemcsok-janosne-keresztje-7