Blaskovics (Braskovich) kastély

A falubéli három szép kastély egyikét még a Luka család építette, amelyet aztán Majtényi Ottmár vett vett meg. A másik kastély eredetileg a Blaskovicsoké volt, később ez került Majthényi László tulajdonába. Tulajdonosa a vármegye egyik vezéralakja volt, háza pedig híres volt vendégszeretetéről. A harmadik kastély, melyet a Feketék építtettek a Fekete-Gyürky és Androvics családok viszálya miatt, amiatt, hogy cselédházakkal teljesen körülépítették, elhanyagolták.

GPS48.147000, 19.261587
Pontos helyszín, címA fő út egy kanyarulatában, az angol park mellett, a domb tetején áll, a 502 h.sz. alatt.
Készítés időpontja15. és 18. század között
Készíttető neveBlaskovics család
Készítés céljának ismert okalakóépület
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkHíves György: Lukanénye a harmadik évezred küszöbén (monográfia), Lukanénye 2000., 42-43. * Híves György: Lukanénye a Honfoglalástól napjainkig, Millecentenáriumi alkalmi kiadvány, Lukanénye 1996., 72. * Varga Emese, Ipolynyék, 2016.