Lénár Károly-szobra

Lénár Károly-szobra

„Szoboravatás
2015. október 25-én 15.00 órára szentmisére szólítottak Lukanénye Mindenszentek templomának harangjai. Harmadik szentmise volt aznap, mégis valamennyi padsor megtelt a nagytemplomban. A szentmisét Mons. Dobos Péter esperesplébános számos meghívott, lukanényei születésű, ill. egykoron Lukanényén működő lelkipásztorral együtt szolgáltatta. Lénár Károly esperesplébános papi hivatásának méltatását ThDr. Karaffa János PhD-tõl hallhattuk. Beszédében kitért a Jópásztor Társulat elnökeként végzett munkájáról, és idézeteket hallhattunk a Komáromi Imanapokon elhangzott beszédeiből. Emlékeztünk és ünnepeltünk.
Emlékeztünk egy olyan nagy méltóságú emberre, aki a legnagyobb vallásüldözések idején teljesített szolgálatot, akit rendszerellenes tevékenysége miatt 17 év börtönbüntetésre ítéltek. Lénár Károly esperesplébános, pápai káplán személyének szólt a tiszteletadás. Valamennyi falubeli tudta, hogy üldözik a papjukat, ezért 1951 júliusától éjjel-nappal őrizték. A hatalom emberei mindenféle trükkel próbálkoztak, még papi álruhában is jöttek, mégsem tudták elfogni. Amikor már mindenki azt gondolta, hogy felhagytak az üldözésével, Apátújfaluba ment szentmisét tartani, de haza, a parókiára már nem érkezett meg. December 8-án elfogták, 17 évre bebörtönözték, amelyből tizenkettőt le is töltött. Papi hivatását még további 7 esztendeig nem gyakorolhatta. Hiába múlt el annyi esztendő, a helyiek sohasem felejtették el szeretett papjukat. Kuzma Zoltán, Lukanénye község polgármestere kezdeményezésére, az Emberi Erőforrás Minisztériuma és a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával mellszobrot állított a község. Lénár Károly arcát Mag Gyula szobrászművész formálta meg. A szoboravatót Mgr. Híves István furulyaszólója nyitotta meg, majd Török Máté szavalatával folytatódott. Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója méltatta papi munkásságát és életét, megköszönve valamennyi lukanényei helytállását és kitartását szeretett papjuk mellett. Kuzma Zoltán szoboravató beszéde után a Lukanényei Hagyományőrző Asszonykórus két népdalt követően elénekelte a „Domboldalon áll egy öreg nyárfa“ kezdetű, egykori papjuk mindenki által ismert nótáját. A mellszobor megáldása után következett a koszorúk elhelyezése, majd polgármesterünk ünnepi szeretetvacsorára invitálta a vendégeket és községünk valamennyi megjelent lakosát a helyi kultúrházba. Balkó Zsófia.”

Pontos helyszín, címA templomkertben található.
Készítés időpontja2015. október
Készíttető neveEmberi Erőforrás Minisztériuma és a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság támogatásával Lukanénye község állította
LétrehozóMag Gyula szobrász
FeliratMONS. / LÉNÁR KÁROLY / 1923.4.7 –2005.8 20 (talapzaton) // MAG. 2015 (mellszobron)
Gondozását felügyelilukanényei egyházközség
ForrásinformációkKürtös havilap, 2015 novemberi száma, Kiadja a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya * https://s3-eu-central-1.amazonaws.com/wp-csemadok/wp-content/uploads/sites/32/2015/11/22121603/kurtos-november-2015.pdf * Varga Emese, Ipolynyék, 2016.
Lénár Károly-szobra
Lénár Károly-szobra