Pásti vagy Kopcsányi-kereszt

„Ahol a pékség volt valamikor, ott állíttatott Víziné egy keresztet. De mivel ott lett a kommonizmus alatt a szövetkezet irodája, behozatták onnan. [Víziné házát vette meg a szövetkezet, ott állt a kereszt, később ez került a pékség elé Pástra.] Most a Nozdrovickyék háza előtt áll a Páston. Nem ők készítették, csak behozatták a szövetkezet elől, hogy méltó helyen legyen, mer akkor komonista világ vót. Eredetileg Vízi Veronika állíttatta, Nozdrovickyék csak rendbe hozatták. Most Pásti-keresztnek nevezik.” (Juhász Pálné)
Az egyenes szárvégű, INRI feliratos, vaskorpuszos kereszt egy fehérvas kerítéssel körülvett terecske közepén látható. Oszlopán egy fekete márványtábla, rajta az alábbi dedikáció: „Jézusom / a te szent sebeid / érdemei által / bocsáss meg / nekünk / és könyörülj / rajtunk”. Az öntöttvas korpusz ezüstözött, Krisztus karjai széttárva, lábfejei egymáson, feje előre hajtva.

Pontos helyszín, cím-
Készíttető neveVízi Veronika
FeliratJézusom / a te szent sebeid / érdemei által / bocsáss meg / nekünk / és könyörülj / rajtunk
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkCsáky Károly: Fejezetek a Lukanényei (Házasnényei) Egyházközség múltjából és jelenéből, Lukanénye, 2014, 104. * Balkó Zsófia, Csemadok Lukanényei Alapszervezet elnöke közlése szerint * Varga Emese, Ipolynyék, 2016.