A lukanényei angolpark

A községben a 15. sz-tól a 18. századig felépült mindhárom kastély (Luka, Braskovich és Fekete) angolparkokkal volt körülvéve. A Braskovich és Luka kastélyt körülvevő angolpark ú.n. Bárókert fái, cserjéi, értékükkel kialakításuknak leleményességével még az 1940-es években is a Bajmóci-Bojnicei és a Mlyňany-i arborétumok értékeivel voltak csak összehasonlíthatók. Sajnos, az 1950-es évek ideológiájával megfertőzöttek ezt is leromboltatták. Az akkor itt tevékenykedő Turcsányi nevezetű tanító urat, ki próbálkozott valamit megmenteni belőle, kiűzették a faluból.
Ma a Braskovich és a Luka kastély között található kisebb parkok őrzik az egykori impozáns angolparkok emlékét.

Kategóriamás
Pontos helyszín, címA főút mentén, a Braskovich és a Luka kastély között található.
Készítés céljának ismert okapark
Gondozását felügyeliLukanénye önkormányzata
ForrásinformációkHíves György: Lukanénye a Honfoglalástól napjainkig, Millecentenáriumi alkalmi kiadvány, Lukanénye 1996., 72. * Varga Emese, Ipolynyék, 2016.