Gracza László honvéd síremléke

A lukanényei temetők sírjeleinek, az itteni nemes családok temetkezési helyeinek alaposabb elemzése további kutatómunkát igényelne. Az előkelő és neves nényei nemesek egyike volt a Gracza család. A Graczáknak Sülykipusztán (Sülyök, Sülyk, Sülyki, Sulyok) volt kastélyuk, illetve kúriájuk. A családból többen az 1848/49-es szabadságharc katonái, tisztjei voltak. Közülük Gracza László síremléke ma is látható Nénye és Csáb határrészén, a hajdani pusztához közeli, szőlővel beültetett területen. A magas, szürkés gránitobeliszk szövege még olvasható. Ez áll rajta: „GRACZA LÁSZLÓ élt 58 esztendőt, elhunyt 1889. julius 1. Emlékét tartsa fönn honszerelme, munkássága, vasjelleme. Nyugvó porain legyen áldás!“ Itt nyugszik hát a szabadságharc egyik volt nényei honvédje, akinek sírját újabban rendszeresen koszorúzzák március 15-én.

Kategóriaszobor, emlékmű, emléktábla / temetők, sírkövek, sírhelyek
TelepülésLukanénye [Nenince]
Pontos helyszín, címA Csábra vezető főút mentén a Sülykipusztához közel található.
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratGRACZA LÁSZLÓ / ÉLT 58 ESZTENDŐT / ELHUNYT 1889. JULIUS 1. / Emlékét tartsa fönn / honszerelme, munkássága / vasjelleme. / Nyugvó porain legyen áldás!
Gondozását felügyeliLukanénye önkormányzata
Forrásinformációkhttp://felvidek.ma/2016/11/lukanenyei-temetok-kozponti-keresztek-sirjelek-emlekmuvek/ *** Varga Emese, Ipolynyék, 2016.
lukanenye-gracza-laszlo-siremleke-1
lukanenye-gracza-laszlo-siremleke-3