Nagytemető központi új keresztje

Háromlépcsős betontalapzaton áll a Nagytemető központi keresztjének (új rész) a téglalap alakú oszlopa, rajta fekete márványtáblán ez a dedikáció: „Adj, Uram örök nyugodalmat / a megholt híveknek / és az örök világosság / fényeskedjék nekik / 1967”. A dedikáció felett egy márványba vésett aranyozott keresztalakzat látszik. A kiszélesedő oszlopfő felfelé elkeskenyül, egy négyzet alakú lépcsőben végződik. Ezen áll az INRI feliratos, egyenes szárvégű, korpuszos műkő kereszt. A korpusz öntöttvas, fehérre festve. Az ágyéktakaró kék. Krisztus feje lefelé, illetve jobbra fordított, kezei függőleges tartásban, lábfejei egymás mellett. Varga János és neje állíttatták, akik mögötte vannak eltemetve.

Pontos helyszín, címa nagytemetőben található
Készíttető neveVarga János és neje
FeliratAdj, Uram örök nyugodalmat / a megholt híveknek / és az örök világosság / fényeskedjék nekik / 1967
ForrásinformációkCsáky Károly: Fejezetek a Lukanényei (Házasnényei) Egyházközség múltjából és jelenéből, Lukanénye, 2014, 105. * Varga Emese, Ipolynyék, 2016.