Tóth-Híves-kereszt

Tóth-Híves-kereszt

A falu közepén, a kultúrház mellett, a templom felé vezető út jobb oldalán látható a múlt század eleji feszület, a Tóth-Híves-kereszt, amit itt Klacsánszky-keresztként vagy Estyi-keresztjeként is emlegetnek. Az INRI feliratos, vaskorpuszos kőkereszt (homokkő?) egy egylépcsős betontalapzaton áll. A téglalap alakú oszlop dedikációval ellátott, az oszlop díszes, azon újabb két lépcső a mérsékelten díszített szárvégű kereszttel. A dedikáció szövege így szól: „Isten dicsőségére álítata TÓTH IMRE, HÍVES ROZÁLIA és családja, 1914”. A korpusz fehérre festett öntöttvas, az ágyéktakaró kék. Krisztus arccal az ég felé tekint. Kezei függőlegesen a keresztre szögezve, lábszárai, lábfejei egymás mellett vannak.

GPS48.147433, 19.257017
Pontos helyszín, címA falu közepén, a kultúrház mellett, a templom felé vezető út jobb oldalán látható.
Készíttető neveTóth Imre, Híves Rozália és családjuk
FeliratIsten / dicsőségére / álítata / TÓTH IMRE / HÍVES ROZÁLIA / és családja / 1914
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkCsáky Károly: Fejezetek a Lukanényei (Házasnényei) Egyházközség múltjából és jelenéből, Lukanénye, 2014, 104-105. *** Varga Emese, Ipolynyék, 2016.
lukanenye-toth-hives-kereszt-1
lukanenye-toth-hives-kereszt-3