Kálazi-kereszt

Kálazi-kereszt

A pribeli és a nényei határ találkozásánál áll a Kálazi-kereszt. Eredetileg fából készült, INRI felirattal és egy kis vaskorpusszal látták el. Csak egy archív felvételen maradt fenn. Kálazi Lajos állíttatta hálából az 1920-as években. Ő Udvardról került ide, s Udvardon is temették el. A keresztet a pribéliek a tehenekkel tönkretették, de a Kálazi-gyerekek megjavították, illetve vasból egy újat emeltek. A kereszt korpusza is vas. (Kálazy Ferenc, 1942)

TelepülésLukanénye [Nenince]
Pontos helyszín, címA pribeli és a nényei határ találkozásánál áll.
Készítés időpontja1920-as évek
Készíttető neveKálazi Lajos
FeliratI D / ÁLLÍTOTTA / A / KÁLAZI CSALÁD / MENYE / 1983 // SZENT A … / 1983.
Gondozását felügyeliKálazi család
ForrásinformációkCsáky Károly: Fejezetek a Lukanényei (Házasnényei) Egyházközség múltjából és jelenéből, Lukanénye, 2014, 106. *** Varga Emese, Ipolynyék, 2016.
lukanenye-kalazi-kereszt-3
lukanenye-kalazi-kereszt-5