Zatyko Pálné Ohajda Rozália keresztje (Faragó-kereszt)

A 116. számú ház előtti kiskertben, egy négyzet alakú betonalapba helyezve áll Zatykó Pálné Ohajda Rozália keresztje, az egyenes szárvégű, INRI feliratos korpuszos vaskereszt, melynek felső szárvége kihegyezett. Az alsó keresztszárra egy gömbölyű alakú, vas virágtartó van hegesztve, melyben egy porcelánedényt helyeztek el. Az öntöttvas korpusz fehérre festett, az ágyéktakaró kékeszöld. Krisztus arca, lábszárai hasonló pozícióban, mint az előző korpusznál. (lábszárai egymás mellett vannak a keresztre szögezve)
A feszületet az 1990-es évek elején, Pintér Zoltán atya idejében állíttatta Zatyko Pálné Ohajda Rozália. (Faragó Rozi nene) „Először Pintér atyának adta a megspórolt pénzét, hogy fordítsa az egyházra. Nem állíttatott keresztet, a kommonizmus alatt, mert a vő tanító vót. Aztán mégis csináltatott egy fakeresztet Szklabonyán, ami helyett áll a mai.” (Juhász Pálné) Jelenleg lánya lakik a házban férjével.

TelepülésLukanénye [Nenince]
Pontos helyszín, címA 116. számú ház előtti kiskertben található.
Készítés időpontja1990-es évek elején
Készíttető neveZatyko Pálné Ohajda Rozália (Faragó Rozi nene)
Gondozását felügyeliDodok család
ForrásinformációkCsáky Károly: Fejezetek a Lukanényei (Házasnényei) Egyházközség múltjából és jelenéből, Lukanénye, 2014, 103. *** Varga Emese, Ipolynyék, 2016.
lukanenye-zatyko-vagy-farago-kereszt-3
lukanenye-zatyko-vagy-farago-kereszt-1