Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője
2021. március 3.

Antolik- vagy Jánoska-kereszt

Antolik- vagy Jánoska-kereszt

A falu északi részén, a Csáb felé vezető főút jobb oldalán, az 5. számú ház előtt áll az Antolik- vagy Jánoska-kereszt. „Jánoska Mátyás állíttatta valamikor, mikor itt még szérűk voltak. A kereszt a telek másik oldalán volt, s később behelyezték ide a kiskertbe. Amióta Antolikék megvették a telket, azóta nagyon rendben tartják a keresztet. A régi Szlovákiában, mikor szlovákok lettünk, a betűket ki kellett verni, hogy ne lehessen elolvasni a feliratot: Isten dicsőségére állíttatta Jánoska Mátyás. Aztán egy bátorfalusi kőfaragót hívtak, hogy visszaállítsák azt. A magyar betűket Kovács Dezső cigánnyal verették ki, de őt is megverte az Isten, mert megvakult” – mondták adatközlőim. (özv. Juhász Pálné Baksa Mária, 1945; Antolik Józsefné, 1944)

A kereszt egy kétlépcsős, világoskékre festett kőtalapzaton áll. A felfelé keskenyülő oszlopon ma ez a dedikáció olvasható: „Isten / dicsőségére / 1891”. A dátum számait egy szívalakzat osztja ketté. A díszes oszlopfőt egy kockaalapzat zárja, ezen áll az öntöttvas kereszt. A keresztszár tövében egy geometriai alakzatokkal és virágmintákkal díszített kápolnaszerűség látható. A kereszt szárát is virágminták és geometriai alakzatok díszítik, akárcsak a szárvégeket. Az INRI feliratos feszület korpusza szintén öntöttvas, az ég felé forduló Krisztus-arccal, a fej körül fényárral.

Kategóriaszakrális kisemlék
TelepülésLukanénye [Nenince]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapot
GPS48.151004, 19.253384
Pontos helyszín, címA falu északi részén, a Csáb felé vezető főút jobb oldalán, az 5. számú ház előtt áll.
Készítés időpontja1891
Készíttető neveJánoska Mátyás
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okaIsten dicsőségére
FeliratIsten / dicsöségére / 1891
Gondozását felügyelirómai katolikus egyházközség
ForrásinformációkCsáky Károly: Fejezetek a Lukanényei (Házasnényei) Egyházközség múltjából és jelenéből, Lukanénye, 2014, 102. * Varga Emese, Ipolynyék, 2016.
Rövid URL
ID16227
Módosítás dátuma2017. február 23.
Antolik- vagy Jánoska-kereszt
Antolik- vagy Jánoska-kereszt
Antolik- vagy Jánoska-kereszt
Antolik- vagy Jánoska-kereszt
Antolik- vagy Jánoska-kereszt

Hibát talált?

Üzenőfal