Antolik- vagy Jánoska-kereszt

A falu északi részén, a Csáb felé vezető főút jobb oldalán, az 5. számú ház előtt áll az Antolik- vagy Jánoska-kereszt. „Jánoska Mátyás állíttatta valamikor, mikor itt még szérűk voltak. A kereszt a telek másik oldalán volt, s később behelyezték ide a kiskertbe. Amióta Antolikék megvették a telket, azóta nagyon rendben tartják a keresztet. A régi Szlovákiában, mikor szlovákok lettünk, a betűket ki kellett verni, hogy ne lehessen elolvasni a feliratot: Isten dicsőségére állíttatta Jánoska Mátyás. Aztán egy bátorfalusi kőfaragót hívtak, hogy visszaállítsák azt. A magyar betűket Kovács Dezső cigánnyal verették ki, de őt is megverte az Isten, mert megvakult” – mondták adatközlőim. (özv. Juhász Pálné Baksa Mária, 1945; Antolik Józsefné, 1944)

A kereszt egy kétlépcsős, világoskékre festett kőtalapzaton áll. A felfelé keskenyülő oszlopon ma ez a dedikáció olvasható: „Isten / dicsőségére / 1891”. A dátum számait egy szívalakzat osztja ketté. A díszes oszlopfőt egy kockaalapzat zárja, ezen áll az öntöttvas kereszt. A keresztszár tövében egy geometriai alakzatokkal és virágmintákkal díszített kápolnaszerűség látható. A kereszt szárát is virágminták és geometriai alakzatok díszítik, akárcsak a szárvégeket. Az INRI feliratos feszület korpusza szintén öntöttvas, az ég felé forduló Krisztus-arccal, a fej körül fényárral.

GPS48.151004, 19.253384
Pontos helyszín, címA falu északi részén, a Csáb felé vezető főút jobb oldalán, az 5. számú ház előtt áll.
Készíttető neveJánoska Mátyás
FeliratIsten / dicsöségére / 1891
ForrásinformációkCsáky Károly: Fejezetek a Lukanényei (Házasnényei) Egyházközség múltjából és jelenéből, Lukanénye, 2014, 102. * Varga Emese, Ipolynyék, 2016.