Nepomuki Szent János-szobra

A Nepomuki Szent János-szobor a községen átfolyó patak partján, az új templom kertjében áll. A magas talapzaton elhelyezett kisméretű alak egyenes testtartású, arccal a távolba tekint. A homokkőből készült (XVIII. ?) XIX. századi alkotás finoman kidolgozott, színezett munka. A magas, téglalap alakú oszlop dedikációja már nem olvasható. Az egész talapzat eléggé megkopott, akárcsak a díszes oszlopfő. A szent hosszú fekete reverendában, fehér karingben és ugyancsak fekete, rövid vállpalástban látható, fején birétum van, jobb karján egy aránylag nagyméretű feszületet tart. A megkérdezett helybeli adatközlők már nem tudnak arról, hogy hajdan milyen kultusz fűződött a szenthez, illetve a szakrális térhez.

TelepülésLukanénye [Nenince]
Pontos helyszín, címA községen átfolyó patak partján, az új templom kertjében áll.
Készítés időpontjaXVIII. vagy XIX. század
ForrásinformációkCsáky Károly: Fejezetek a Lukanényei (Házasnényei) Egyházközség múltjából és jelenéből, Lukanénye, 2014, 111. * Varga Emese, Ipolynyék, 2016.