Kálvária-keresztek

Kálvária-keresztek

A templommal szemben, a plébánia előtt terméskő alapokon áll a három, egyenes szárvégű fakereszt, azaz a Kálvária-keresztek. (A Kálvária stációnak kiépítése a templomhoz vezető út két oldalán nemrégiben történt Dobos atya kezdeményezésére.) Az öreg Urbán pap apja készítette, illetve Krisztus keresztjét felújította. Ez a kereszt először a Házasi temetőben állt, mint központi kereszt. Utána, a felújítást követően a plébániakertben helyezték el, majd a mai helyére hozták. 1986-ban jegyezték fel róla az alábbiakat a Historia Domusban: „A házasi temetőből elhozott keresztet felújítottuk, és a plébánia parkjában felállítottuk.” Krisztus keresztje INRI feliratos, félköríves, csipkézett szélű horganyfedéllel, tetején kis pléhkereszttel ellátott. A korpusz fehérre festett öntöttvas, az ágyéktakaró kék; az arc jobbra, illetve az ég felé fordított; a kezek függőlegesen, lábfejei egymás mellett vannak a keresztre szegezve.

Pontos helyszín, címA templommal szemben, a plébánia előtt található.
Készíttető neveLukanényei egyházközség
Létrehozóaz öreg Urbán pap apja
FeliratINRI
Gondozását felügyeliLukanényei egyházközség
ForrásinformációkCsáky Károly: Fejezetek a Lukanényei (Házasnényei) Egyházközség múltjából és jelenéből, Lukanénye, 2014, 105. * Balkó Zsófia, Csemadok Lukanényei alapszervezet elnöke közlése alapján * Varga Emese, Ipolynyék, 2016
Kálvária-keresztek
Kálvária-keresztek