Fatimai Szűzmária kápolnácskája

Fatimai Szűzmária kápolnácskáját a 222. számú ház előtt az egykori lakójának, özv. Szabóné Tóth Anna lányának kezdeményezésére emelték. 2011-ben a Remény című katolikus hetilap egyik júliusi számában arról tudósított Juhász Mária, hogy Mons. Dobos Péter esperesplébános megáldotta a Fatimai Szűz tiszteletére állított kis kápolnát Lukanényén, amelyet a Višňovsky házaspár készíttetett a család virágoskertjében. A 222. számú házban lakó Szabó Anna asszony nagy Mária-tisztelő volt. Saját házi oltára előtt naponta imádkozott a Szűzanyához, s hosszú időn át levelezett a fatimai Konrád atyával is. Halála után lánya édesanyja Mária-tiszteletét is megörökítendő, egy műkő alapzaton szép kis kápolnácskát építtetett férjével együtt. A félköríves végződésű szakrális kisemléket terméskőből emelték. Az építmény szoborfülkéjét szép fakeret zárja le, melynek ajtaja üvegezett. A Fatimai Szűzanya a szokásos ábrázolásban jelenik meg előttünk: aranyszélekkel szegélyezett hosszú fehér palástban, fején koronával, imára kulcsolt kezében rózsafüzérrel, lábán galambokkal.

Pontos helyszín, cím 222. számú ház előtti kertben áll.
Készítés időpontja2010-es évek elején
Készíttető neveVišňovsky házaspár
Gondozását felügyeliVišňovsky házaspár
ForrásinformációkCsáky Károly: Fejezetek a Lukanényei (Házasnényei) Egyházközség múltjából és jelenéből, Lukanénye, 2014, 110. * Varga Emese, Ipolynyék, 2016.