Katkó-ház előtti Lourdes-i barlang

A Katkó-ház előtti barlang (334. sz.) a ház kiskertjében, az épület két ablaka közt, pontosan azok alatt áll. A fentiekhez hasonló (lásd. Szliacky-féle Mária Szíve-barlang, Sáfránykert utcai Lourdes-i barlang) kivitelezésű Lourdes-i barlang. Készíttetője Katkó József és neje, Szabó Erzsébet. Tulajdonképpen ez is képszekrényszerű alkotás, amely egy háromlépcsős kőalapzaton látható. A lépcső két szélén vaskorlát. A szekrény három oldala üvegezett, keretei barnára festett vasból készültek. Az eleje nyitható, hátsó része zárt. Ugyancsak egy barna színű félköríves, világítótestekkel ellátott keretben áll Szűzanya szobra. A téglalap alakú építmény teteje félköríves horganyfedél, rajta egy vaskereszt. Mária aranyszegéllyel díszített, kék övvel átkötött palástban áll, imára kulcsolt kézzel és rózsafüzérrel.

Pontos helyszín, címA főúton a 334. számú ház kiskertjében áll. (Bizonytalan GPS.)
Készíttető neveKatkó József és neje, Szabó Erzsébet
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkCsáky Károly: Fejezetek a Lukanényei (Házasnényei) Egyházközség múltjából és jelenéből, Lukanénye, 2014, 109. *** Varga Emese, Ipolynyék, 2016.
lukanenye-334-hsz-elotti-katko-barlang-1