Mindenszentek plébániatemplom

Szent István rendelete szerint minden 10 település részére templomot kellett építeni központi és messzire látszó helyen. Ezen rendelet alapján lett felépítve az első nényei templom és lett megalakítva az egyházközség „villa Eghasasfolu”. … Az első templomot, amely a „házai temető területén volt, a tatárjárás idején teljesen lerombolták. Ezért sokáig fatemploma volt a községnek a mai Parókia területén…”

Lukanénye kiemelkedő pontján, az egykori Házasnénye területén áll a több évszázados római katolikus Mindenszentek plébániatemplom. Isten eme hajlékát nemrégiben kívülről-belülről felújították, kifestették, s ma gyönyörű pompájában ékeskedik a falu fölött. 2014-ben, 250 éves évforduló, illetve a restaurálás alkalmából szentelik újjá.
A barokk-klasszicista templomépítési idejével kapcsolatban megoszlanak az eddigi vélemények-közlések. Az 1761-es visitatiokor már állt itt szilárd építőanyagból emelt templom, famennyezetes szentéllyel és hajóval, boltozott sekrestyével. /…/ Ennek falai azonban a „régiségük miatt omladoztak”. A templomról azt is feljegyezték, hogy a Mindenszentek titulusára épült „a hívek buzgalmából és költségén, de hogy mikor az nem tudatik”. S amint még megemlítették: az Úr háza “megáldva megvan, viszont felszentelve nincs.”
Az egyik járási monográfia szerint az itteni templomot a XVIII. század 80-as éveiben emelték, mai főhomlokzata pedig 1910-ben épült. (Michalová, J.– Michal, P.,1980:233) / …/
A Magyar Katolikus Lexikonban viszont azt írja a község egykori plébánosa, hogy a templomot 1764-ben építették. (Pintér, 2003:177) Ezt az építési évszámot közli a Pozsonyi-Nagyszombati egyházmegye Schematizmusa is, (1995:192) akárcsak a Besztercebányai Egyházmegye Schematizmus.(Az egyházközség újabban ide tartozik.)

A mai barokk-klasszicista építmény, melynek tájolása is különleges és csalóka, alig néhány méterrel tágasabb a régebben leírtnál. /…/ A templom északkelet-délnyugat tájolású. Mint tudjuk, az északkeleti torony későbbi építmény, melyhez magas lépcsősor vezet. /…/ A toronyban három harang lakik.
A kisharang az egyetlen, amely még a régiek közül maradt itt. Ezt Keresztelő Szent János tiszteletére szentelték fel, amiről a latin nyelvű felirat is tanúskodik. A középső harang a két világháború között készült Csehországban. Rajta ez a felirat olvasható: „Szűz Szent Imre könyörögj érettünk./ Herold Richard harangöntöde Chomutov./ A Lukanényei Római Kat. közadakozásból.” a harangon látható Szent Imre reliefes alakja is. A nagyharang szintén Csehországból való. Ezt a dedikációt vésték rá: “Jézus Szentséges Szíve védj meg minket!/ Öntette a világháborúba elvitt harang helyett a Lukanényei Róm. Kat. Hitközség közadakozásból./ 1923. Komutov.” A harangon ott a Jézus Szíve-relief is.
/…/
A templom titulusa Mindenszentek, s ezt ábrázolja a főoltár képe is. Mindenszentek Ünnepén (Festum Omnium Sanctorum) mindazon megdicsőült lelket ünnepeljük, „akikről megszámlálhatatlan sokaságuk miatt a kalendárium külön, név szerint nem emlékezhet meg. Ide tartoznak az ételszentség hírében meghaltakon kívül mindazok, akik a tisztítótűzben megújulva már megérkeztek a mennyországba.”

Pontos helyszín, cím-
Készítés időpontjaNem lehet tudni pontosan, vélt időpontok: XVIII. század 80-as évei vagy 1764.
ForrásinformációkHíves György: Lukanénye a harmadik évezred küszöbén (monográfia), Lukanénye 2000., 47-48. * Csáky Károly: Fejezetek a Lukanényei (Házasnényei) Egyházközség múltjából és jelenéből, Lukanénye, 2014, 85-88. * Varga Emese, Ipolynyék, 2016.