Luka család sírboltja a plébániakertben

A mai, illetve az egykor házasnényeinek nevezett plébániakertben van egy temetkezési hely, keresztjén ezzel a felirattal: a Luka Nénnyei Luka család sírboltja: 1875. A sírjel valójában egy szilárd alapzaton elhelyezett, egylépcsős oszlopon látható keresztjel. A szürkés emlék anyaga valószínűleg gránitkő. Az oszlop négyzet alakú, rajta az idézett dedikációval; teteje lekeskenyített sokszög, amin az egyenes szárvégű kereszt látható. Régebben talán korpusza is volt. A keresztszáron lévő további évszámok már nem olvashatóak. A sírhely vaskarikákkal ellátott beton fedőlapjait nemrégiben felemelték, a kiderült, hogy a boltíves, téglaépítésű kriptáról van szó, melyben több koporsó látható. Sajnos a sírhely kibontásakor nem készült pontos felmérés az ide temetett családtagokról. /…/ 1761-es házasnényei visitatioban találtunk egy értékes, kriptára vonatkozó adatot. Az adományokról is szót ejtve írta a visitator, hogy az egyháznak „A temetési harangozás után van 10 dukátja, a Luka család által 1753-ban épített kripta után, a helybeliek után 6 forint, a nem helybeliek után 12 forint.” /…/ 2013-ban a helyi plébános [Mgr. Mons. Dobod Péter] hozzájárulásával újra felnyitották az egyik kőlapot. A sírbolt kamrájában 7 érckoporsót s néhány elporladt fakoporsót lehetett látni.
A Luka család tagjai, akiket a házasnényei családi kriptában helyeztek el, Csáky Károly vizsgálódásai alapján:
Luka Sándor Jenő, Tekintetes Lukanényei Luka Sándor úr, Luka Konstancia, Tekintetes Lukanényei Luka Antal, Luka Erzsébet, Luka Pál, Luka Benedek, Luka Lajos.

Pontos helyszín, címA plébániakertben található.
Készíttető neveLuka család
FeliratLuka Nénnyei / LUKA CSALÁD / sírboltja / 1875. // 1634 - 1875
Gondozását felügyeliLukanényei egyházközség
ForrásinformációkCsáky Károly: Fejezetek a Lukanényei (Házasnényei) Egyházközség múltjából és jelenéből, Lukanénye, 2014, 48-50. * Balkó Zsófia, Csemadok Lukanényei Alapszervezet elnöke közlése alapján * Varga Emese, Ipolynyék, 2016.