Szent Orbán szobor

Szent Orbán szobor

Lukanényében nagy hagyománya volt és van a szőlőművelésnek is. Arról, hogy a szőlőtermelők védőszentjének, Szent Orbánnak is lett volna kultusza, illetve szobra, nem tudni. A mai tiszteletes azonban élénk és eleven: 2007-ben felállították a Botrányhegyen, a borospincék közelében a Szent Orbán-szobrot. A szobor Jozef Fojtík fafaragó népművész készítette. A faszobor egy magas talapzaton áll, oszlopokra helyezett kis tetőzet alatt. A szent főpapi ruhában áll előttünk, fején püspöksüveggel, jobb kezében szőlőfürttel, a balban evangéliumos könyvvel. Lábánál szintén szőlőfürt, a ez a szlovák felirat látható: Sv. Urban. Az itteni Orbán-kultusz istápolója a Lubovin Polgári Társulat, amely minden évben megszervezi az Orbán-napi ünnepséget és a szabadtéri szentmisét.

Pontos helyszín, címA Botrányhegyen, a borospincék közelében található.
Készíttető neveLukanénye egyházközség
LétrehozóJozef Fojtík fafaragó népművész
FeliratSv. Urban
Gondozását felügyeliLubovin Polgári Társulat
ForrásinformációkCsáky Károly: Fejezetek a Lukanényei (Házasnényei) Egyházközség múltjából és jelenéből, Lukanénye, 2014, 112. * Varga Emese, Ipolynyék, 2016.
Szent Orbán szobor
Szent Orbán szobor