Luka kastély

Luka kastély

A falubéli három szép kastély egyikét még a Luka család építette, amelyet aztán Majtényi Ottmár vett meg. A másik kastély eredetileg a Blaskovicsoké volt, később ez került Majthényi László tulajdonába. Tulajdonosa a vármegye egyik vezéralakja volt, háza pedig híres volt vendégszeretetéről. A harmadik kastély, melyet a Feketék építtettek a Fekete-Gyürky és Androvics családok viszálya miatt, amiatt, hogy cselédházakkal teljesen körülépítették, elhanyagolták.

A Luka kastély ma a Lukanényei Alapiskolának ad otthont, melyben magyar és szlovák nyelvű tagozat is működik.

Pontos helyszín, címAz iskola utcában található az angolpark mellett.
Készítés időpontja15. és 18. század között
Készíttető neveLuka család
Készítés céljának ismert okalakóépület, iskola
Gondozását felügyeliLukanényei önkormányzat
ForrásinformációkHíves György: Lukanénye a harmadik évezred küszöbén (monográfia), Lukanénye 2000., 42-43. * Híves György: Lukanénye a Honfoglalástól napjainkig, Millecentenáriumi alkalmi kiadvány, Lukanénye 1996., 72. * Varga Emese, Ipolynyék, 2016.
Luka kastély
Luka kastély