Híves (Sodró) Józsi keresztje

Híves (Sodró) Józsi keresztje kint a Büdös-tónál, a Grőner erdeje közti tisztáson áll, a régi vadászlak mellett. 2009-ben állíttatta Híves József és neje szül Urbán Anna. Egyenes szárvégű INRI feliratos fakereszt, melyet az állíttató fia készített, akárcsak a keresztet körülvevő szép fakerítést. A kereszt szárán, egy deszkalapon ez a dedikáció olvasható: „Az egész Föld legyen oltár, virág rajta a szivünk … 2009”.
A feszület alumíniumkorpusza Kékkőben készült. A korpusz testrészeinek pozíciója: Krisztus feje kissé jobbra s az ég felé fordítva. A lábfejek egymáson.

Pontos helyszín, címA falu északnyugati határában, a vadászlak mellett áll.
Készíttető neveHíves József és neje Urbán Anna
LétrehozóHíves József fia
FeliratAz egész Föld legyen / oltár, virág rajta / a szivünk... 2009
Gondozását felügyeliHíves család
ForrásinformációkCsáky Károly: Fejezetek a Lukanényei (Házasnényei) Egyházközség múltjából és jelenéből, Lukanénye, 2014, 106. *** Varga Emese, Ipolynyék, 2016.
lukanenye-hives-sodro-keresztje-2
lukanenye-hives-sodro-keresztje-3