Tóth Pesta István keresztje

Az Antolik-kereszttől nem messzire, egy kicsit délebbre, ugyancsak a csábi út mellett, egy új ház kertjében áll ma egy másik, halványsárga színű kőkereszt, Tóth Pesta István keresztje. Az egylépcsős talapzat díszes szegéllyel keretezett oszlopán ez a dedikáció olvasható: „Az Úr Isten/ dicsőségére emeltette TÓTH PESTA ISTVÁN és neje BOLDOG VERONA és csalágya/ 1918”.
Az oszlopfő felfelé keskenyedik, rajta újabb két négyzet alakú kő, s ezen áll az INRI feliratos, egyenes szárvégű vaskorpuszos kőkereszt. A fehérre festett öntöttvas korpuszon kék ágyéktakaró van; Krisztus arca az ég felé fordítva, kezei függőlegesen, lábszárai egymás mellett vannak a keresztre szögezve.

GPS48.149057, 19.255589
Pontos helyszín, címAz Antolik-kereszttől nem messzire, egy kicsit délebbre, ugyancsak a csábi út mellett, egy új ház kertjében áll.
Készíttető neveTóth Pesta István és neje Boldog Verona
FeliratAz Úr Isten / dicsőségére / emeltette / TÓTH PESTA ISTVÁN / és neje / BOLDOG VERONA / és csalágya / 1918
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkCsáky Károly: Fejezetek a Lukanényei (Házasnényei) Egyházközség múltjából és jelenéből, Lukanénye, 2014, 103. *** Varga Emese, Ipolynyék, 2016.
lukanenye-toth-pesta-istvan-keresztje-2
lukanenye-toth-pesta-istvan-keresztje-3