1848-49-es szabadságharcban elhunytak tiszteletére emelt emlékmű

“A Nagykürtösi járásban található Lukanénye központjában 2017. március 15-én ünnepélyes keretek között avatták fel az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére felállított emlékművet. Az emlékművet a helyi önkormányzat a magyarországi Nézsa testvértelepüléssel közösen állíttatta.
A község központi parkjában elhelyezett emlékmű talapzatát és a követ a helyi önkormányzat készíttette el, Nézsa község pedig a márványlapot adományozta a felvidéki falunak. A márványtáblán az alábbi felirat olvasható: Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez testvér ne légy hűtlen soha.“

Pontos helyszín, címA főút mentén a Luka és Blaskovics kastély között található parkban áll.
Készíttető neveLukanényei és Nézsa testvértelepülés önkormányzata
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
Felirat1848-49 // 1848-49 SZABADSÁGHARCBAN ELHUNYTAK ÉS GRACZA LÁSZLÓ / EMLÉKÉRE / Svätej viere svojich predkov,/ koreňom svojho národa, bratku , / nikdy nebud’ neverný... / ŐSEIDNEK SZENT HITÉHEZ / NEMZETEDNEK GYÖKERÉHEZ / TESTVÉR, NE LÉGY HŰTLEN SOHA. / WASS ALBERT / ÁLLÍTTATTA LUKANÉNYE KÖZSÉG / BETHLEN GÁBOR / Alap
Gondozását felügyeliLukanénye önkormányzata
Forrásinformációkhttp://felvidek.ma/2017/03/emlekmuavatas-es-hagyomanyapolas-lukanenyeben/ *** Varga Emese, Ipolynyék, 2016.
lukanenye-1848-49-es-emlekmu-1
lukanenye-1848-49-es-emlekmu-2