Szent Miklós szobra

Szent Miklós szobra

A gyermekek, a diákok, a kereskedők és a gyógyszerészek védőszentjének szobrát – talapzatára vésett feliratai tanúbizonysága szerint – Dunaszerdahely híres szülöttje, pókateleki Kondé Miklós (1732–1802), akkor még mint esztergomi kanonok, sasvári főesperes és a királyi ítélőtábla főpapja emelte.
A szobor ma a katolikus templom bejárata mellett található.

Pontos helyszín, címVámbéry Ármin tér
Készíttető nevePókateleki Kondé Miklós
Készítés céljának ismert okaútmenti szobor
Felirat„S Nicolaus / Árváknak / Öszvegyeknek / Patronusa / 1785”, „Emelte / pókateleki / Kondé Miklós / későbbi / nagyváradi püspök”, „Renováltatta / Kondé Miklós / püspök családi / alapítványa / 1929”
Gondozását felügyeliRómai katolikus egyház
ForrásinformációkBatthyaniana Visitatio Parochiae Szerdahelyiensis Anno 1781. A dunaszerdahelyi plébánia levéltára., Nagy Attila: Dunaszerdahely emlékhelyei. Dunaszerdahely. Historium 2013.