2024. március 29.

A 2. világháború vészkorszakában, 1944. június 15-én – a korábban a városban is életbe léptetett zsidó törvények végkifejleteként – az egykori Fő utcai zsinagóga, a Bacsák utca és a Csillag utca területén már korábban felállított gettóból az ott összezsúfolt mintegy 3000 főnyi zsidó polgárt a vasútállomásra terelték, és hatvan marhavagonba zsúfolva, embertelen körülmények között haláltáborokba deportálták őket.
A város történetének legsötétebb napján Dunaszerdahely elvesztette egykori lakosságának felét: a háborút követően csupán mintegy hatszázan tértek vissza a lágerekből – főleg férfiak… A halálba küldöttek több mint felét kitévő kisgyermekek közül szinte egy sem tért vissza: őket kivétel nélkül meggyilkolták.
1991 októberében Dunaszerdahely egykori zsidó közösségére emlékezve felavatta a Mementó holokauszt emlékművet, egy a tízparancsolatot széttörni, felégni láttató kőtábla-torzót, amely alatt az egykori áldozatok lábnyomait láthatjuk.
Az emlékmű az egykori híres ortodox zsinagóga helyén áll.

Pontos helyszín, címJehuda Aszád tér
Készíttető neveDunaszerdahely Város Önkormányzata, Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség
Készítés céljának ismert okaEmlékezés az elpusztított dunaszerdahelyi zsidóságra
FeliratRajta három nyelven – héberül, szlovákul és magyarul – olvasható: „Szorultságomban hívlak Istenem…”
Gondozását felügyeliDunaszerdahely Város Önkormányzata, Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség
ForrásinformációkNagy Attila: Dunaszerdahely emlékhelyei. Dunaszerdahely. Historium 2013.