Emléktábla a városháza falán

1944. október 10-én Dunaszerdahelyen a szélsőjobboldali Nyilaskeresztes párt került hatalomra, akik kivégeztek hét személyt. Az ő emléküket őrzi az emléktábla a városháza bejárata mellett.
Korábban, 1954-től ez az emléktábla egy obeliszk-szerű emlékművön állt, amelyet a mai Szent István tér Mártíremlékműjének a helyén emelték. 1971-ben Nagy János alkotása került oda, és maga a kommunista mártírokra emlékező obeliszk eltűnt, ám a fekete márványtáblát a városháza falára helyezték át.

Pontos helyszín, címFő utca, a városháza falán
Készíttető neveRada MNV. Dun.-Streda HNT
Felirat„17. okt. 1944. Zomreli za našu krajšiu budúcnosť Meghaltak a mi szebb jövőnkért Frantisek Jakubčik Szabó Kálmán Grünhut Jakab Mácsik István Sztriha Károly Haár Simon Lantódi Jenő Na ích pamiatku. Az ő emlékükre. Rada MNV. Dun.-Streda HNT. 1954. okt. 17.”
Gondozását felügyeliDunaszerdahely Város Önkormányzata
ForrásinformációkNagy Attila: Dunaszerdahely emlékhelyei. Dunaszerdahely. Historium 2013.