Finta Anna-kereszt (Mater Dolorosa)

Az 1833-ból származó, ma a Szent György-templom mellékhajó felöli (északi) oldalán álló kőkereszt eredetileg az 1780–1961 között működő újfalui temető nagykeresztje volt, amelyet Finta Anna tizenkét évvel a halála előtt állított az egykori Kondé-féle, s akkorra már megrongálódott fakereszt helyébe. A nagytemető 1950-es évekbeli megszüntetése után a Finta-keresztet nem az új, kisudvarnoki úti temetőbe, hanem további szakrális kisemlékekkel, szobrokkal egyetemben a templom kertjébe zsúfolta-menesztette az akkori politikai hatalom.

Pontos helyszín, címVámbéry Ármin tér
Készíttető neveFinta Anna
Készítés céljának ismert okatemetői kereszt
FeliratTsinaltatta / Nemes és Nemzetes / Ollé Mátyás Özvegye / FINTA ANNA / 1833 Esztendőben.
Gondozását felügyeliRómai katolikus egyház
ForrásinformációkBatthyaniana Visitatio Parochiae Szerdahelyiensis Anno 1781. A dunaszerdahelyi plébánia levéltára., Nagy Attila: Dunaszerdahely emlékhelyei. Dunaszerdahely. Historium 2013.