Rácz László festőművész sírja

1943. június 24-én született Dunaszerdahelyen. Itt élt és alkotott. 2011. április 8-án hunyt el Pozsonyban. 1967-1971 között távúton grafikai tanulmányokat folytatott Pozsonyban. A Szlovák Képzőművészeti Unió tagja 1989-től, a Szlovákiai Magyar Képzőművészek Társaságának tagja 1990-től. Mint grafikus és képzőművész képzőművészeti és fényképészeti katalógusok szerkesztője, a Járási Népművelési Központ kiállításait installálta, ahol negyven évig dolgozott.

Önálló kiállítások
1967 – Dunaszerdahely, Somorja
1968 – Komárom
1971 – Galánta
1972 – Dunaszerdahely, Győr, Győrszabadhegy, Tatabánya
1989 – Felsőpatony, Felsővámos, Egyházgelle
1990 – Pőstyén
Csoportos kiállítások
1969 – Budapest, Gorzow
1971 – Komárom, Halle, Zágráb
1973 – Nyitra, Léva
1976 – Zselíz
1979-1990 – Évente : Dunaszerdahely – Csallóközi Múzeum, Nyárasd, Csicsó
1998 – Nagymagyar
1990 – Trencsén, Komárom
1991 – Győr, Pőstyén, Dunaszerdahely
1992 – Pőstyén
1993 – Pozsony – Galéria Heffner
2002 – Egyházgelle
2003 – Egyházgelle
2004 – Egyházgelle
2006 – Csallóköz Színei – Nagymegyer
2008 – Nagyszombat –  Salón 2008
2013 – Nagyszombat – Galéria J. Koniarka – Rodný môj kraj
1993-ban a Szlovák Képzőművészeti Alap igazgatója gratulál Rácz László jubileumához, és köszöni értékes hozzájárulását a szlovák művészeti élethez.
2003-ban a Népművelési Központ főigazgatója tiszteletét és elismerését fejezi ki
Rácz Lászlónak sokéves tevékeny munkájáért az amatőr képzőművészeti és fényképészeti területen.
2008-ban 60. születésnapja alkalmából Nagyszombat megye megyefőnöke emléklapot adományoz Rácz Lászlónak fényképészeti és képzőművészeti munkásságáért.

Szakmetodikusi tevékenysége a Népművelési Központban
A Regionális Népművelési Központ kötelékébe, ahol több mint negyven évig tevékenykedett 1967 és 2007 között, úgy került, mint tehetség, akinek remek eredményi voltak az iskolai és a képzőművészeti versenyeken.
Munkáját, mint a dunaszerdahelyi régió képzőművészeti és fényképészeti felelőse, szakszerűen és örömmel végezte. Számos felejthetetlen rendezvény ötletgazdája, melyeket precízen és alaposan készített elő, magas művészi színvonalon. Pl.:
– Képzőművészeti Spektrum – AMFO és DIAFOTO – Csallóközi Színes Ceruzák – alapító és főszervező, később a verseny nemzetközi méreteket öltött – Járási képzőművészeti olimpiász általános iskolások számára – Járási képzőművészeti olimpiász speciális iskolák hallgatói számára – a Képzőművészeti Klub és a Fotoklub kiállításai.
1979-1990 között évente rendezett és vezetett művésztelepeket Nyárasdon és Pozsonyeperjesen. A táborokban nem csak felnőttek, hanem fiatal tehetségek is alkottak, akiket, mint metodikus, szakszerűen irányított, és segített fejlődésükben. Ez az önzetlen segítség, melyet Rácz László nyújtott, a későbbiek során sok sikert hozott a régiónak – helyi tehetséges fiatalok előkelő helyezései az egyes versenyeken, a művészeti középiskolákon és egyetemeken elért sikerek.
Hála Rácz László lelkesedésének a Csallóközben kialakult a helyi képzőművészek és fotóművészek egy erős csoportja, akik évtizedek óta részt vesznek országos és nemzetközi szintű megmérettetéseken.
Részt vett fotóklubok közötti nemzetközi kapcsolatok kiépítésében is – Csehország, Magyarország és Ausztriai csoportjaival vette fel a kapcsolatot. Kimagasló szakember volt a szakmájában.

Pontos helyszín, címvárosi temető
Készítés időpontja2011 után
FeliratRácz László / festőművész / * 1943 - 2011 + / szül. Anna Slováková / * 1945 / Dajana Ráczová / 1964 - 2014 + / Drága leányunk // A szerelmünk örök
dunaszerdahely-racz-laszlo-sirja (4)
dunaszerdahely-racz-laszlo-sirja (5)