Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2024. április 18.

Szent György-templom

Szent György-templom

A város legrégibb történelmi és szakrális emléke, amelynek helyén már a korai Árpád-korban is állt egy (valószínűleg) fatemplom. A mai kőtemplom román kori alapja a hagyomány szerinti 1329-es esztendőben épült. Ebből az Anjou-korból származnak a templom egykori gazdag freskóábrázolásainak töredékei is: a szentély Szent Miklós- és Krisztus-ábrázolásai, valamint a főhajó külső falán látható Kálvária-freskó. A templom titulusa, védőszentje Szent György volt, a kegyúri család pedig minden bizonnyal a Pókateleki Szomor (Zomor), majd a rokon Pókateleki Kondé család lett, akik a templom kriptáját temetkezési helyül is használták, egészen a 18. század végéig.
Nagyobb átalakítást 1518-ban ért meg az épület, amikor késő gót stílusban átépítették, illetve egy mellékhajóval is bővítették. Ekkor már állt a magát a templomot, illetve az azt körbevevő temetőt és a temetői kápolnát is magába foglaló magasabb kőfal, az ún. Szentfundus (Sacere), amely „szerdahelyi várként” őrződött meg a népi emlékezetben.
Az 1600-as évek elején új kegyura lett a templomnak: Szerdahely új birtokosa, a Pálffy család (az egyház, illetve a templom életében azonban továbbra is fontos szerepet töltöttek be a Kondék). A reformáció korában a szakrális helyet rövid ideig (1631-től 1647/50-ig) a reformátusok használták.
Mária Terézia uralkodásának elején (1742–43-ban), Laszlovszky Márton Adalbert plébánosi működésekor a teljes épületet restaurálták, bővítették, illetve emelték/magasították. A barokkizálás során egykori gótikus jellegét vetkőzte le a templom: magasabbak lettek a falai, tágasabbak az ablakai, díszesebb a beltér, s emelték, magasították a tornyot is, amelybe órát helyeztek (az óramestert a város fizette). Az egykori gótikát az épület csupán néhány eleme őrizte meg, mint például az újjáépített toronysisak és a fiatornyocskák, a szentély belső tere, a régi, falba épített szentségház és a már korábban említett freskók.
A Szent György-templom máig legékesebb részének tekinthető, fából faragott és dúsan aranyozott szószékét 1745–60 körül adományozta Csallóköz szülöttje, Padányi Biró Márton veszprémi püspök.
A 19. század elején a templom új – a ma is látható – oltárokat kapott. Főoltárán a Mária mennybevitele festmény látható, felette a templom védőszentje, Szent György lovas szobrával. Mellékoltárain Szent István, illetve a fájdalmas Pieta ábrázolását figyelhetjük meg.
1922-re közadakozásból sikerült új templomi orgonát készíttetni – a ma is látható orgona az 1754-ben készült régit váltotta. Ugyancsak 1922-ben készült a templom „Öregharangja” (felirata: Szent József könyörögj érettünk!) – korábbi harangjait az 1. világháború végén rekvirálta el a hadügy. 1925-ben terv született a templom komolyabb felújítására, háromhajóssá bővítésére, illetve tornyának teljes átépítésére, ám az anyagi okok miatt végül nem valósult meg.
A 2. világháborút követő években, a kommunizmus ideje alatt az egykori polgári Szerdahely központját alkotó templom „életterét” is megpróbálták ellehetetleníteni, a régi óvárost körötte szétrombolták, maga a szakrális hely mellé üzemet (!) telepítettek, majd panelházakkal zárták körbe.
1998 és 2004 között teljesen felújították az épületet, amely új tetőzetet, színt kapott; belsejét újrafestették; restaurálták a képeket, szobrokat, és kibővítették a sekrestyéjét.

Kategóriaépület, építmény
TelepülésDunaszerdahely [Dunajská Streda]
Besorolásországos
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS47.992463, 17.616823
Pontos helyszín, címVámbéry Ármin tér (Námestie Ármina Vámberyho)
Készítés időpontja1010 körül
Készíttető neveRómai Katolikus Egyház
Készítés céljának ismert okaSzakrális hely
Gondozását felügyeliDunaszerdahelyi Római Katolikus Plébánia
ForrásinformációkNagy Attila: Dunaszerdahely emlékhelyei. Dunaszerdahely. Historium 2013.
Rövid URL
ID4143
Módosítás dátuma2014. május 23.
Szent György-templom
Szent György-templom

Hibát talált?

Üzenőfal