A járásbíróság

A járásbíróság

A mai bíróság épületének felépítését a Magyar Királyság igazságügyi miniszterének 1906. február 22-ei rendelete alapján rendelte el a pozsonyi törvényszéki elnök.
Az egykori temetővel szemben lévő építkezési telket (mintegy 400 négyszögölt) még 1902-ben ajándékozta erre a célra a dunaszerdahelyi Tauber József.
A járásbíróság tervét, de 1907-es kivitelezését is az ismert dunaszerdahelyi építész, Wyberál József vitte véghez.
Az 1930-as években az épületet bővítették, újabb fogdákat és őrlakást építettek mellé – ezeket 1956-ban azonban megszüntették, s helyükre épült a mai Perfects épületének egyik része.
2015-ben egyik szárnyát egy „modern” – sajnálatos módon az eredeti épület stílusát teljes mértékben figyelmen kívül hagyó, lényegében építészeti szempontból teljesen dilettáns – épületrésszel bővítették, „torzították”.
A bíróság épületében székelt korábban a telekkönyvi hivatal, az állami jegyzőség és a járási ügyészség is.

Készíttető neveMagyar Királyi Igazságügyi Minisztérium
LétrehozóWyberál József