Vámbéry Ármin mellszobra

A jeles Kelet-kutató bronz mellszobrát a helyi Vámbéry Polgári Társulás állította fel a városközpontban található Vámbéry téren.
Vámbéry (Vamberger) Ármin 1832. március 19-én született Szentgyörgyön, ahonnan kisgyermekként költöztek át Dunaszerdahelyre. Ő maga gyermeki emlékei miatt aztán Dunaszerdahelyt vallotta szülővárosának: „Kedves szülővárosom (…) rokonszenvét többre becsülöm, mint minden kitüntetést, mely eddig ért” – írja a városvezetésnek 1902-ben, születésnapi köszöntésére reagálva.

Pontos helyszín, címVámbéry tér
Készíttető neveDunaszerdahely Város Önkormányzata, Vámbéry Polgári Társulás
LétrehozóLipcsey György szobrászművész
Felirat„A nagy magyar tudós / és utazó emlékére / állíttatta Dunaszerdahely / Város Önkormányzata és a / Vámbéry Polgári Társulás / 2001. június 22.”
Gondozását felügyeliDunaszerdahely Város Önkormányzata, Vámbéry Polgári Társulás
ForrásinformációkNagy Attila: Dunaszerdahely emlékhelyei. Dunaszerdahely. Historium 2013.