A holokauszt dunaszerdahelyi áldozatainak emlékfala

A sikabonyi zsidó temetőben Kutak Adrienn művésznő tervei alapján készült el 2014 júniusára, a holokauszt 70. évfordulója alkalmára az a nagyméretű emlékfal, amelyen a dunaszerdahelyi zsidó áldozatok neveit tüntették fel. A 2735 holokausztáldozat nevét Kornfeld Tibor, a Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség egyik vezetője gyűjtötte össze.

Az egykor Kis-Palesztinaként is emlegetett Dunaszerdahely zsidó közössége a 18. századtól a térség egyik legjelentősebb virágzó ortodox hitközségét alkotta. A második világégés vészkorszakában, 1944-ben előbb a belvárosban, a zsidó nagytemplom környékén kialakított gettóban vonták össze a zsidóságot, majd 1944. június 14-én hatvan tehervagonnal koncentrációs táborokba deportálták a lakosság több mint felét alkotó, majdnem 3000 főnyi közösségét. Az esemény Dunaszerdahely történetének egyik mindmáig ható, legmegrendítőbb napjai lettek.

A 2014. június 29-ei megemlékezésen átadott emlékmű leleplezésénél jelen volt Alexander Ben-Zvi, Izrael szlovákiai nagykövete, Hájos Zoltán dunaszerdahelyi  polgármester, Dakó Sándor városi képviselő, Pavel Traubner, a Szlovákiai Zsidó Hitközség Központi Szövetségének tiszteletbeli elnöke, illetve a helyi zsidó hitközség vezetősége (Kornfeld Tibor, Feldmár Tibor), tagjai, a katolikus és a református egyház képviselői, valamint Dunaszerdahely polgárai.

Pontos helyszín, címSzabó Gyula utca 16. (Ul. Gyulu Szabóa 16.)
Készítés időpontja2014. június 29.
Készíttető neveDunaszerdahelyi Zsidó Hitközség
LétrehozóKutak Adrienn
Készítés céljának ismert okaHolokauszt emlékfal az áldozatok nevével
FeliratFelirata héber, szlovák, magyar és angol nyelven: „Dunaszerdahely és környékéről elhurcolt / zsidó holokausztáldozatok emlékére.”
Gondozását felügyeliDunaszerdahelyi Zsidó Hitközség
ForrásinformációkNagy Attila helytörténész