Haskó József esperes sírja

Egymás mellett pihen a dunaszerdahelyi köztemetőben a közélet két egykori elismert alakja, Haskó József (1828–1901) és Vázsonyi József (1847–1923) katolikus plébánosok.

Haskó a Csallóköz Szerdahelyi Kaszinó egyik legaktívabb elnökeként a kulturális közélet elismert képviselője volt, ő építtette a Kaszinó egykori, Fő utcai székházát is (ma a takarékpénztár épülete áll a helyén), de ő volt a Dunaszerdahelyi Katholikus Legényegylet alapító-elnöke is.

Korábban a két plébános az újfalui temető Kriha-féle Jézus szíve-kápolna kriptájában, érckoporsókban várta a feltámadást.

Pontos helyszín, címKisudvrnoki út
Készítés céljának ismert okatemetői kereszt
Felirat„Haskó József / esperes-plébános, / Ferencz József rend lovagja / 1828–1901 / Béke poraira! / Állították hálás / rokonai.”
Gondozását felügyeliRómai katolikus egyház, Dunaszerdahely
ForrásinformációkNagy Attila: Dunaszerdahely emlékhelyei. Dunaszerdahely. Historium 2013.