Brányik Sándor református lelkész sírja

Brányik Sándor (Vízkelet, 1910. március 2. – Csilizpatas, 1980. augusztus 14.) református lelkipásztor.

1928-ban a pozsonyi magyar gimnáziumban érettségizett, majd a losonci Református Teológiai Akadémián tanult tovább. Előbb Búcson lett segédlelkész, majd a második világháború alatt 1945-ig Eperjesen volt lelkipásztor. 1945 után Bajánházán, Szomotoron, majd 1951–1955 között Hardicsán szolgált. 1956–1980 között Csilizpatas lelkésze volt. A második világháború idején Zsolnán és másutt zsidók százait keresztelte ki és mentette meg életüket. A szlovák hatóságok zaklatása miatt bujkálnia kellett.

Pontos helyszín, címvárosi temető
Létrehozóismeretlen
FeliratBrányik / Sándor / ref. lelkész / 1910 - 1980 / és felesége / Petrivaldsky / Ilona / 1919 - 1992 / Mert én tudom, / Hogy az én megváltóm él / és utoljára / az én porom felett megáll. / Jób 19,25.
ForrásinformációkKoncsol László 2006: Tegnap a Holnap után
dunaszerdahely-branyik-sandor-sirja (2)