A Nagytemplom (zsinagóga)

Az 1860-as évek végére már kicsinek bizonyult a közösség imaháza (az elsőt időközben elbontották), így a nagy zsinagóga mellett (attól a főutca felé esően) építették fel Magyarország egyik legnagyobb ortodox zsinagógáját, a Nagytemplomot. A keleties stílusú, monumentális méretű épület a nagy rabbi, Jehuda Aszád fiának és utódának, Áron Smuél Aszádnak a rabbisága alatt készült el – „a legszebb és legragyogóbb templomok közül való volt egész Nagy-Magyarországon”, írják róla. „A vagy 45 m hosszú, 20 m széles és kb. 15 m magas épület a nyolc »kipá«-val a tetején lenyűgözően és meghatóan szép volt. A két kőtábla ott magasodott föl a két középső domborulat között. Három nagy, nehéz kapu nyílott a templom nyugati oldalán. A középső a férfiak nagytemploma, a két szélső a női karzatba vezetett; ez az első emeleten volt. A férfi-részben a nagyajtó egy kis teremre nyílott, az pedig egy nagyobbra. A középső terem két oldalán kisebb ima- és tantermek voltak, és e teremből nyíltak a nagy szárnyas ajtók a templom szentélyébe” – írja a szemet gyönyörködtető zsinagógáról Engel Alfréd. Majd így folytatja: „Boltozata művészi alkotás, ablakai a szivárvány színében ragyogtak, falai faborításúak voltak, s padlózata, mint a márvány. A Tóraszekrény aranyozott fafaragásoktól díszített, körös-körül arany koszorúval. Két sor ülőhely volt a szent szekrénnyel szemben, középen a Tóra-felolvasó asztal és két-két sor ülőhely a déli és az északi fal mentén. Ezek fölött és a templom hátulsó része fölött volt a női templom. Néhány tucat csillár sok száz égője borította fényárba a szent hajlékot szombatonként és ünnepnapokon. Nyolcszáz férfi és női ülőhellyel volt berendezve e gyönyörű Nagytemplom.”
1944 júniusában a zsinagógába zsúfolták a környező települések zsidó lakos- ságát, és innen hurcolták őket el a lengyelországi halál- táborokba. Néhány hónap múlva (novembertől) a németek autójavító mű- helynek használták az épületet, 1945 húsvétján pedig orosz bombatalálat érte, s az épület egy része összedőlt.  1951-ben az érdektelenség, illetve a kommunista vallásellenesség végett lebontották. Az egykori nagy zsinagóga helyén áll ma a Jehuda Aszád-téren a Mementó emlékmű.

Pontos helyszín, címFő utca
Készítés céljának ismert okatemplom