Az egykori katolikus iskola és gimnázium

A dunaszerdahelyi katolikus gyerekek 1932-re a tanévet már a közadakozásból felépített új katolikus iskolában kezdték meg a Temetősoron. A templom mellett álló többszáz éves iskolában ezzel egyidőben egészségügyi okok miatt beszüntették az oktatást. „Az új iskola szükségessége év-év után kitűnik – írták 1935-ben. – A nagyterem át lett alakítva két tanteremmé, így most 8 tanteremben folyik a tanítás. A tantermek egészségesek és higiénikusak. Azonban mégis rá kell mutatni arra, ha új is az iskola és a mai előírásoknak meg is felel, mégis nagy hibája és hiánya van. Ugyanis nincs vízvezetéke, beépített illemhelyei és tornaterme s még a gyermekeknek mosdótálkájuk.”
1939-ben magyar gimnázium nyílt Dunaszerdahelyen – elhelyezését a katolikus iskolaszék felajánlásával oldották meg, akik a gimnázium számára rendelkezésre bocsátották az új, Temető-sori katolikus iskolát, amelyet a község bérelt. Az épület, bár hasznos volt, kicsinek bizonyult a gimnázium számára: „A teljesen különálló, tágfolyosójú, tiszta, világos, levegős, egészséges épület gimnázium céljaira szertárak, előadótermek, iroda, tanári szoba stb. hiányában alkalmatlan. A f. tanévben is a kilencedik osztályunk (a 9 tanulólétszámú VIII. osztály) egész szűk (3x6x4 m) méretű kis helyiségben húzódott meg.”
1944 októberében a tanítás megszűnt, s az épületben katonai kórház létesült. A háború után az épületet a szlovák polgári iskola kapta meg, később a magyar polgári iskola is itt nyílt, 1953-tól pedig az épületet a magyar tannyelvű tizenegyéves iskola vette át. 1957-től 1973-ig a mezőgazdasági középiskola használta, majd 1973-tól napjainkig az egészségügyi iskola termeit találjuk benne.

Pontos helyszín, címSzent István tér
Készíttető neveDunaszerdahelyi Katolikus Iskolaszék
LétrehozóKordik István
Készítés céljának ismert okaiskola céljából
FeliratAz katolikus iskolának szánt épület eredeti bejárata melletti folyosón fekete márványtábla őrzi készíttetőinek nevét. „Istenért, hitünkért, jövő nemzedékünk művelődésének előmozdítására állították a hívek ezen katolikus iskolát az Úrnak 1932. évében, amikor a dunaszerdahelyi katolikus iskola ügyeit a következő iskolaszék vezette. Dr. Markwart Gábor plébános, egyházi elnök, Patassy Albert világi elnök, Kubik György gondnok, Szimhart Lajos igazgató-jegyző, Janovits Ödön hitoktató, dr. Bartossik György, Garay István, Gódány Imre, Hartmann József, Petényi Gáspár, Soós György, Tősér Imre, Wolfinau Ilona. Tervezte és építette Kordik István építész, volt világi elnök.” A márványtáblát a kommunizmus évtizedeiben lemeszelték – ma pedig szekrénysor (!) takarja el az esetleges érdeklődők elől…
ForrásinformációkNagy Attila: Dunaszerdahely emlékhelyei. Dunaszerdahely. Historium 2013.